Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Δεν σταματούν οι πιέσεις προς το ευρώ

Δεν σταματούν οι πιέσεις προς το ευρώ

Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,2300 δολάρια, από το επίπεδο των 1,2306 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2298 δολάρια.

Στη διάρκεια της ημέρας το αμερικανικό νόμισμα είχε υποχωρήσει μέχρι το επίπεδο των 1,2336 ωστόσο στη συνέχεια ανέκαμψε καθώς το ευρώ δέχθηκε πιέσεις εξαιτίας δηλώσεων του Γερμανού Κεντρικού Τραπεζίτη. Ο Jens Weidman επιχείρησε να “προσγειώσει” τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για τις νέες παρεμβάσεις της ΕΚΤ τις οποίες πρόκειται να ανακοινώσει αύριο ο επικεφαλής της Μ. Ντράγκι. Συγκεκριμένα ο Γερμανός τραπεζίτης υποστήριξε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να επεκτείνει το πεδίο δράσης της, πέραν αυτού που ορίζει η ιδρυτική της συνθήκη, και αφορά κυρίως στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα το απόγευμα η ανακοίνωση που θα εκδώσει η Fed μετά από τη διήμερη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, καθώς σε αυτό αναμένεται να αποτυπώνονται οι προθέσεις της αναφορικά με την συνέχιση της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει τα τελευταία δύο χρόνια, αγοράζοντας από την αγορά ομόλογα του Δημοσίου.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφηκαν σήμερα πέντε συναλλαγές ύψους 6 εκατ. ευρώ, οι οποίες στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές πώλησης . Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε περαιτέρω στο 25,59% από 25,42% που ήταν χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,39% να περιοριστεί στο 24% από 24,14% που ήταν χθες. Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους σημείωσαν περαιτέρω μικρή υποχώρηση. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,93% από 0,94% χθες στη διάρκεια των 9 μηνών υποχώρησε στο 0,80% από 0,81% στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 0,66% από 0,67% στο τρίμηνο διατηρήθηκε στο 0,38% και ο μήνας στο 0,14%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε