Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Διακυμάνσεις στην ισοτιμία του ευρώ

Διακυμάνσεις στην ισοτιμία του ευρώ

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2945 δολάρια από το επίπεδο των 1,295 δολαρίων που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης.

 Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2971 δολάρια.

Η εκκρεμότητα με την ένταξη της Ισπανίας στο μηχανισμό βοήθειας συντηρεί το κλίμα αβεβαιότητας στην ευρωζώνη προκαλώντας ταυτοχρόνως πιέσεις στο ενιαίο νόμισμα. Είναι ενδεικτικό ότι ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Louis de Gouindos δήλωσε το Σαββατοκύριακο στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Τόκιο, ότι η χώρα του έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει μόνη της τις δανειακές της ανάγκες μέχρι το τέλος του 2012.

Πέσεις προκαλεί στο ευρώ η εύθραυστη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας , όπως επιβεβαιώνεται καθημερινώς από τα επιμέρους στοιχεία που δημοσιοποιούνται. Αντιθέτως η άνοδος των λιανικών πωλήσεων τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ αντανακλά την πιο δυναμική ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 11 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 7 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς και τα υπόλοιπα 4 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 17,58% από 18,24% την Παρασκευή με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,45% να διαμορφωθεί στο 16,13% από 16,80% στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,65% , στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,53% στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 0,41% στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,21%, ενώ στο μήνα διατηρήθηκε στο 0,11%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε