Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Διαπραγματεύσεις της Ουγγαρίας με το ΔΝΤ για νέο δάνειο

Διαπραγματεύσεις της Ουγγαρίας με το ΔΝΤ για νέο δάνειο

Η Ουγγαρία ξεκίνησε σήμερα τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ με απώτερο στόχο την χορήγηση ενός δανείου ύψους 15 δισ. ευρώ προκειμένου να εξυγιανθούν τα οικονομικά της χώρας, μεταδίδει το ουγγρικό πρακτορείο ΜΤΙ.

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ Θάνος Αρβανίτης, εξερχόμενος από το ουγγρικό υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Διοίκησης τόνισε πως δεν πρόκειται να κάνει δηλώσεις προτού περαιωθούν οι διαβουλεύσεις, ενώ η ομάδα του Ταμείου θα παραμείνει στην Ουγγαρία έως την ερχόμενη Τετάρτη.

Οι αντιπρόσωποι της ΕΕ επισήμως θα προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις την Τετάρτη, όπως τόνισε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ΜΤΙ.

Οι δανειακές διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει το 2011, ωστόσο διακόπηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά τη μεταρρύθμιση που εφαρμόσθηκε στην Κεντρική Τράπεζα της Ουγγαρίας (ΜΝΒ), η οποία θεωρήθηκε από τους διεθνείς παράγοντες ως βλαπτική για την απαιτούμενη ανεξαρτησία της.

Μολαταύτα, η ουγγρική κυβέρνηση εν συνεχεία κατέθεσε μία τροποποιημένη εκδοχή της μεταρρύθμισης, η οποία προσεγγίζει περισσότερο τα ευρωπαϊκά προαπαιτούμενα και η οποία εγκρίθηκε τελικά τον Ιούνιο από την ΕΚΤ.

Το δάνειο που έχει ζητήσει η Βουδαπέστη από τον Νοέμβριο του 2011 θα της επιτρέψει να δανεισθεί με μικρότερο επιτόκιο από τις αγορές, καθώς το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων της στις 13 Ιουλίου ανήλθε στο απαγορευτικό 7,85%.

Η Ουγγαρία απώλεσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών εξαιτίας της χαοτικής οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει και των «αντισυμβατικών» μέτρων, που αφορούν την εξαναγκαστική εθνικοποίηση των ιδιωτικών ασφαλιστικών ταμείων.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε