Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Διάσωση χωρίς μνημόνιο

Διάσωση χωρίς μνημόνιο

Η Ισπανία υπέκυψε τελικά στις διεθνείς πιέσεις και γίνεται η τέταρτη χώρα της ευρωζώνης που προσφεύγει στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.Την ικανοποίησή τους εκφράζουν Σόιμπλε και Ρέσλερ.

Η προσφυγή της Ισπανίας συνιστά διπλή πρεμιέρα.Αφενός, για πρώτη φορά προσφεύγει στους μηχανισμούς στήριξης μια από τις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, αφετέρου, και σε αντίθεση με τις περιπτώσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, θα δοθεί για πρώτη φορά στοχευμένη βοήθεια για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Με τον τρόπο αυτό η Μαδρίτη αποφεύγει αυτό που πάση θυσία προσπαθούσε να αποκλείσει η κυβέρνηση Ραχόι: αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις και έξωθεν έλεγχο του προϋπολογισμού της. Ωστόσο η Ισπανία οφείλει να μεταρρυθμίσει τον τραπεζικό της τομέα και να δρομολογήσει άμεσα την εξυγίανση των αδύναμων χρηματοπιστωτικών της ιδρυμάτων.Στη χειρότερη περίπτωση αυτό θα μπορούσε να σημαίνει και κλείσιμο μεμονωμένων ιδρυμάτων.

Γερμανικές αντιδράσεις

Με ανακούφιση αντέδρασε η γερμανική κυβέρνηση. Ο υπ. Οικονομίας Φ. Ρέσλερ έκανε λόγο για ένα «σωστό και αναγκαίο βήμα» ενώ σε παρόμοιο ύφος ο υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε σχολίασε ότι χάρη σε ήδη δρομολογηθείσες μεταρρυθμίσεις οι μεγαλύτερες ισπανικές τράπεζες ξεπέρασαν την κρίση. Ένα μέρος του χρηματοπιστωτικού τομέα όμως θα πρέπει να ξεπεράσει τις συνέπειες της ισπανικής φούσκας των ακινήτων, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Βέβαιος ότι η βοήθεια αυτή θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank Γενς Βάιντμαν. «Έχω εμπιστοσύνη στην ισπανική κυβέρνηση η οποία έχει προχωρήσει ήδη σε δραστικές διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας.Αλλά θα πρέπει να συνεχίσει σε αυτό το δρόμο», όπως είπε.

Πηγή Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε