Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Διέρρευσαν όλα τα σενάρια για την Ελλάδα – ‘Εγγραφο – αποκάλυψη από το Reuters

– Το έγγραφο έχει ημερομηνία 16 Ιουλίου
– 2 από τα 3 οδηγούν σε επιλεκτική χρεοκοπία
– Και τα 3 σενάρια μιλούν για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας
– Τρισέ: “Επιλεκτική ή όχι η χρεοκοπία της Ελλάδας πρέπει να αποφευχθεί!”

Το πρώτο αφορά στην επαναγορά ελληνικού χρέους σε συνδυασμό με οικονομικές ενισχύσεις για ιδιώτες ομολογιούχους. Πρόκειται δηλαδή για την “επιλεκτική χρεοκοπία” αλλά θεωρείται ως η πιο αποτελεσματική λύση για να μειωθεί το ελληνικό χρέος.

Tο δεύτερο
είναι η γαλλική πρόταση για μετακύλιση ομολόγων, δηλαδή το «roll over» ομολόγων λήξης έως και το 2014, ου και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει επιλεκτική χρεοκοπία.

Το τρίτο είναι η πρόταση για επιβολή ενός ειδικού φόρου στιες τράπεζες τράπεζες, σε συνδυασμό με μια επιλεκτική συμφωνία “τύπου Βιέννης” με τις ιδιωτικές τράπεζες που κατέχουν το μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού χρέους, ώστε να διατηρήσουν την έκθεσή τους στα ελληνικά ομόλογα και μετά τη λήξη τους.

Το τελευταιο σενάριο δημιουργεί μια ασπίδα για την Ελλάδα και δεν επιτρέπει στους οίκους αξιολόγησης να “παίξουν” με την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλωντ Τρισέ, μιλώντας σε σλοβάκικη εφημερίδα, τάχθηκε για ακόμα μια φορά κατά της επιλεκτικής χρεοκοπίας λέγοντας: “Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η χρεοκοπία ενός κυρίαρχου κράτους, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής και διεθνούς δημοσιονομικής κρίσης, θα είναι μια καλή λύση;”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ε.Βενιζέλος: “Δεν δεχθήκαμε ποτέ τη λύση selective default”

Τρισέ: Επιλεκτική ή όχι η χρεοκοπία της Ελλάδας πρέπει να αποφευχθεί!

Κι άλλα σενάρια για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε