Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Δημόσια συγγνώμη από Παπακωνσταντίνου… αλλά

Δημόσια συγγνώμη από Παπακωνσταντίνου… αλλά

Ο κ. Παπακωνσταντίνου παρατήρησε πως «η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ σοβαρή για να παίζουμε παιχνίδια εντυπώσεων».

«Να δώσω μια δημόσια συγγνώμη. Ευχαρίστως. Αλλά πρώτα να ακούσουν όλοι οι Έλληνες πολίτες την απολογία του κ. Καραμανλή και της ΝΔ, για το γεγονός ότι παρέδωσε μία χώρα βουτηγμένη στη διαφθορά και την ανυποληψία», απάντησε στις βολές της αντιπολίτευσης ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Πακωνσταντίνου, σχετικά με τα σχόλιά του επί των δηλώσεων Γιούνκερ.

Παρουσιάζοντας το προσχέδιο Προϋπολογισμού για το έτος 2011, ο κ. Παπακωνσταντίνου παρατήρησε πως «η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ σοβαρή για να παίζουμε παιχνίδια εντυπώσεων» και αντεπετέθη στη ΝΔ για τις δηλώσεις του αρχηγού της περί μηδενισμού του ελλείμματος μέσα σε ένα χρόνο, κάνοντας λόγο για «συνέχιση της παραπλάνησης του λαού».

«Δεν είναι σοβαρή πολιτική, μια λύση ότι το έλλειμμα είναι 9,9% και όχι πάνω από 14% και ότι το μισό μπορεί να εξαφανιστεί ανώδυνα. Γιατί αυτό μας λέτε: 18,5 δισ. έλλειμμα, μπορεί να μηδενιστεί, αν πάρουμε τις θυσίες του έλληνα πολίτη πίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Παπακωνσταντίνου.

Ο Υπουργός Οικονομικών απέρριψε και τους ισχυρισμούς περί «εναλλακτικής λύσης» που προβάλλει η ελάσσων αντιπολίτευση, αναρωτώμενος, «ποια είναι ακριβώς η εναλλακτική μας; Ποιος θα δανείσει τα 110 δις ευρώ και με τι όρους;» – και αντιπαραβάλλοντας στις σχετικές εισηγήσεις, την σημερινή έκδοση εντόκων κρατικών γραμματίων εξαμήνου, «ένα γεγονός πάρα πολύ θετικό» και ενδεικτικό της «βήμα-βήμα» ανάκαμψης της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας.

Κατά τα άλλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου, παραδέχθηκε πως εκκρεμεί σε συνεργασία με την Κομισιόν, η αναζήτηση πόρων ισοδύναμων με εκείνων που θα εξοικονομούνταν από μιαν αύξηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης (κάτι που έχει, ήδη, δεσμευτεί η κυβέρνηση πως θα αποφύγει) και συνομολόγησε πως το οριστικό σχέδιο του Προϋπολογισμού, θα διαφέρει σε σχέση με το παρουσιασθέν προσχέδιο, λόγω της παρατηρούμενης αύξησης των εσόδων από τον ΦΠΑ, αλλά και λόγω της αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009, το οποίο μοιραία επηρεάζει και τους Προϋπολογισμούς – όχι όμως και τους στόχους:

«Ο Προϋπολογισμός θέλει να είναι το διαβατήριο για την πλήρη αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας μας. Η αφετηρία του, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκήσαμε το 2010. Μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχουμε μειώσει από 32,7 δις ευρώ στα 18,5 δις ευρώ το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης και βάζουμε στόχο μείωση του ελλείμματος στα 7% του ΑΕΠ. Με βάση την εξέλιξη αυτή του ελλείμματος που προβλέπουμε τον επόμενο χρόνο, στο τέλος του 2011 θα έχει σχεδόν μηδενιστεί το πρωτογενές έλλειμμα» ανέφερε ο κος Παπακωνσταντίνου. «Το προσχέδιο προδιαγράφει το 2011, όχι εύκολο, αλλά ένα έτος στο οποίο θα μπορούν οι έλληνες πολίτες να βλέπουν ένα φως στο τέλος του τούνελ, οπότε και η κυβέρνηση θα επιστρέψει το μέρισμα απ’ τις μεγάλες θυσίες, σε όσους έχουν περισσότερο επιβαρυνθεί. Δεν το έχουμε ξεχάσει», κατέληξε ο υπουργός.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε