Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Δημοσιονομικός εκτροχιασμός και για τη Βρετανία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη προβλέπει για τη Βρετανία ανάπτυξη 1,1% το 2011, ενώ στο σύνολο της ευρωζώνης η ανάπτυξη θα φτάσει το 1,6%.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Βρετανίας συνεχίζει να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο παρά το πρόγραμμα σκληρής λιτότητας που έχει επιβληθεί και θεωρείται ως ένα ένα από τα αυστηρότερα μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, τον μήνα Αύγουστο το έλλειμμα άγγιξε τα 13,8 δισεκατομμύρια λίρες ή 15,9 εκατομμύρια ευρώ. Αυξήθηκε, δηλαδή, κατά 2 δισ. σε σχέση με τον Αύγουστο του 2010, πριν δηλαδή από την εφαμοργή των δρακόντειων περικοπών.

Οι δημοτικές βιβλιοθήκες κλείνουν κατά εκατοντάδες, τα κοινωνικά επιδόματα μειώνονται και 110.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν εντός του καλοκαιριού στο δημόσιο τομέα.

Όμως, οι κρατικές δαπάνες δεν δείχνουν να περιορίζονται, παρά τη μικρή κάμψη που σημείωσαν τους πέντε τελευταίους μήνες.

Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει να δανείζεται με κάθε τρόπο για να κλείσει τις τρύπες και το δημοσιονομικό χρέος αυξάνεται ενώ η ανάπτυξη μειώνεται.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, είχε υποσχεθεί να περιορίσει τον κρατικό δανεισμό της χώρας το διάστημα 2011/12 στα 122 δισ. λίρες, αντί για τα περίπου 140 δισ. που ήταν το 2010.

Οι ειδικοί, ωστόσο, δεν πιστεύουν πια ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί. Πρόσφατη έρευνα της εφημερίδας Financial Times έκαν ελόγο για “μαύρη τρύπα” 12 δισ. λιρών.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε