Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

ΔΝΤ: Δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους

ΔΝΤ: Δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους

«Εντυπωσιασμένη από την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν αυτό το δύσκολο πρόγραμμα»,

δήλωσε η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Καρολάιν Άτκινσον.

Διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους, υπογραμμίζοντας ότι αυτό έχει καταστήσει σαφές και η ίδια η ελληνική κυβέρνηση. 

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωση στην έδρα του ΔΝΤ πρόσθεσε ότι δεν εκπλήσσει το γεγονός πως ο ελληνικός λαός ανησυχεί και είναι ενοχλημένος, αφού το πρόγραμμα περιλαμβάνει θυσίες. Σημείωσε όμως πως είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η οικονομική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ «έχει στόχο να βοηθήσει την ελληνική οικονομία σε αυτή τη δύσκολη περίοδο προσαρμογής, καθώς θα προσπαθεί να αντιμετωπίσει δύο προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική οικονομία, το χρέος και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας».

Η αξιωματούχος του ΔΝΤ εκτίμησε ότι η υπάρχουσα κατάσταση αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση την οποία, πάντως, αντιμετωπίζει με «αυξημένη αποφασιστικότητα».

Οταν της ζητήθηκε να σχολιάσει τα χθεσινά επεισόδια στην Αθήνα, ανέφερε πως «φυσικά οι νόμιμες διαμαρτυρίες είναι ακριβώς αυτό, νόμιμες, αλλά η βία είναι καταδικαστέα. Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός Παπανδρέου το περιέγραψε σωστά χθες όταν είπε ότι οι διαμαρτυρίες και οι διαδηλώσεις είναι ένα πράγμα και η βία κάτι πολύ διαφορετικό».

Είπε επίσης οτι την Κυριακή θα συνεδριάσει η εκτελεστική επιτροπή του ΔΝΤ για να αποφασίσει την παροχή δανείου προς την Ελλάδα.

Η κ. Ατκινσον τόνισε ότι το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας, το οποίο έχει μια πρωτόγνωρη υποστήριξη από την Ευρώπη και το Ταμείο, θα επιτρέψει στη χώρα να μην βρεθεί στην ανάγκη να καταφύγει στις αγορές για δανεισμό για ένα διάστημα τουλάχιστον 18 μηνών, και έτσι δεν θα υποστεί τις πιέσεις, που ασκούν οι αγορές, οι οποίες αντιδρούν σε κάθε είδους εξέλιξη.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε