Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

ΔΝΤ και Κομισιόν απαιτούν ΤΩΡΑ αποκρατικοποιήσεις

Ο Όλι Ρεν ”βλέπει” στον ορίζοντα επιμήκυνση του χρέους εαν προηγουμένως η κυβέρνηση προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, για τις οποίες ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα Πόουλ Τόμσεν τονίζει πως εκτροχιάζουν το πρόγραμμα.
 

Σε ομιλία του στις Βρυξέλλες, στο Brussels Economic Forum, ο Όλι Ρεν επανέλαβε για άλλη μία φορά την απαίτηση του προς την ελληνική κυβέρνηση: ”Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει σημαντικά τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων πριν ληφθούν και νέα βήματα. Περιμένω συγκεκριμένες αποφάσεις από την ελληνική κυβέρνηση μέσα στις επόμενες ημέρες”.
 
H αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση στην εφαρμογή των αναγκαίων επώδυνων προσαρμογών, επεσήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην ομιλία του.
 
Ο Ζ. Μπαρόζο επέμεινε στην ανάγκη πιστής εφαρμογής των όσων έχουν συμφωνηθεί και τα οποία περιλαμβάνονται στα προγράμματα προσαρμογής της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.Υπογράμμισε ότι νέες προτάσεις που κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση δεν βοηθούν.
 
O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε είπε ότι στην απευκταία περίπτωση που στο μέλλον ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας ή αφερεγγυότητας , ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης θα προσφέρει λύσεις. Διευκρίνισε πάντως ότι «τα ισχυρά κράτη μέλη δεν θα πρέπει να προσφέρουν αυτόματα δίχτυ προστασίας στις αδύναμες χώρες».
Ο Β. Σόϊμπλε αποσαφήνισε ακόμη ότι αν διαπιστωθεί πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους ενός κράτους μέλους, θα είναι αναγκαίο να συμμετάσχει και ο ιδιωτικός τομέας στην αναδιάρθρωση του χρέους.
Σύμφωνα με τον Γερμανό αξιωματούχο, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή των ιδιωτών, για τις ομολογίες των κρατών μελών που θα εκδίδονται από το 2013, διάρκειας ενός έτους, θα προβλέπονται οι λεγόμενες ρήτρες συλλογικής δράσης.
 
Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα Πόουλ Τόμσεν βάζει ως κεντρικό στόχο τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλιώς όπως λέει κινδυνεύει να εκτροχιαστεί το πρόγραμμα της Ελλάδας.
Ο κύριος Τόμσεν τόνισε πως το έλλειμμα δεν πρόκειται να υποχωρήσει χωρίς γενναίες μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε πως υπάρχει ένα ερωτηματικό όσον αφορά στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2012 αλλά και ότι το ΑΕΠ το 2011 αναμένεται περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερο από τις αρχικές προβλέψεις.
Από το συνέδριο του Economist, ο Τόμσεν δήλωσε σαφέστατα πως δεν πρέπει να προστεθούν νέοι φόροι, ούτε να γίνουν νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.Μάλιστα η ατάκα του ήταν πολύ περιγραφική : ”Δεν υπάρχουν πλέον χαμηλά φρούτα στο δέντρο”, που σημαίνει πως τελείωσαν οι εύκολες λύσεις.

Διαβάστε επίσης : Ανακοινώθηκαν οι σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων και αναδιαρθρώσεων

Όλι Ρεν : Εμείς σας σώσαμε πέρυσι – Εσείς…

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε