Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

ΔΝΤ: Κόλπα και λάθη του χασάπη των συντάξεων και του αφορολόγητου!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Εάν δούλευαν στον ιδιωτικό τομέα θα είχαν απολυθεί και μάλιστα χωρίς αποζημίωση, γιατί θα είχαν αποδειχθεί άσχετοι και επιζήμιοι για την επιχείρηση. Τώρα επειδή εργάζονται στο ΔΝΤ, επιμένουν να τους λαμβάνουν σοβαρά υπόψη παρότι τα λάθη συνεχίζονται χωρίς σταματημό.

Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ΔΝΤ. Οι πολυδιαφημισμένοι χαρτογιακάδες του Ταμείου αποδείχτηκαν άλλη μία φορά ανεπαρκείς και επιεικώς άσχετοι, αφού απέτυχαν παταγωδώς να προβλέψουν το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016. Μάλιστα την ομολογία του λάθους την έκανε το ίδιο το ΔΝΤ με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο.

Παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα το 2016 πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με το 3,3% του ΑΕΠ, ενώ έξι μήνες πριν, δηλαδή τρεις περίπου μήνες πριν τελειώσει ο χρόνος στις προβλέψεις του έκανε λόγο για πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 0,1% του ΑΕΠ.

Είναι απίστευτη η αποτυχία τους να κάνουν μία σωστή πρόβλεψη. Κι΄ όμως, επιμένουν να απαιτούν να τους λαμβάνουν σοβαρά υπόψη. Το χειρότερο είναι πως οι απαιτήσεις τους γίνονται αποδεκτές.

Ομως, το μάρμαρο δεν το πληρώνουν αυτοί. Τα μεγάλα θύματα της επιβολής των λανθασμένων προβλέψεων του ΔΝΤ είναι οι Ελληνες συνταξιούχοι, οι μισθωτοί, οι αγρότες οι οποίοι το 2019 και το 2020 θα πληρώσουν το μάρμαρο των λαθών, που ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο και συνολικά 3,6 δισ. ευρώ.

Είναι πράγματι τρελό αυτό που συμβαίνει με το ΔΝΤ. Το Φθινόπωρο προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ για το 2016. Το 2017 ανέβαζε το ποσοστό στο 0,7%, το 2018 στο 1,6% και το 2019 και 2020 στο 1,5%.

Με βάση αυτή την πρόβλεψη απαίτησε και πέτυχε να κοπούν οι συντάξεις το 2019 και να σφαγιαστεί το αφορολόγητο το 2020.

Με τις νέες, τις σημερινές προβλέψεις, παραδέχεται ότι έκανε λάθος για το 2016 που το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε στο 3,3%, ότι έκανε λάθος πρόβλεψη για το 2017, που τώρα τη διορθώνει στο 1,8% από 0,7%, καθώς και το 2018 που τώρα υπολογίζει το πλεόνασμα στο 2% αντί του 1,6% του ΑΕΠ προηγουμένως.

Αλλά, ω του θαύματος, τα λάθη σταματούν το 2018 και δεν επεκτείνονται στο 2019 και στο 2020, λες και η οικονομία θα λειτουργήσει καλύτερα ως το τέλος του 2018 και μετά θα πέσει ξαφνικά σε μία ¨μαύρη τρύπα” με αποτέλεσμα το πρωτογενές πλεόνασμα να πέσει στο 1,5%.

Πρόκειται για φθηνά κόλπα του …χασάπη των συντάξεων και του αφορολόγητου. Γιατί αν αποδεχόταν ότι το 2019 και το 2020 το πρωτογενές πλεόνασμα θα ήταν υψηλότερο και πολύ περισσότερο αν έφτανε στο 3,5% του ΑΕΠ, δεν είχε κανένα επιχείρημα για να ζητήσει και προπαντός να στηρίξει την απαίτησή του για πρόσθετα μέτρα, που προκαλούν τη κατακρεούργηση συντάξεων και αφορολόγητου.

Η αθλιότητα της στρέβλωσης της επιστήμης σε όλο της το μεγαλείο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε