Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Δώρο για το νέο έτος έδωσαν στις διεθνείς τράπεζες”

Δώρο για το νέο έτος έδωσαν στις διεθνείς τράπεζες”

Financial Times:”Με στόχο να αποτραπεί η επανάληψη των τραπεζικών καταρρεύσεων του 2008 ανακοινώθηκε ότι τα -πρώτα στην ιστορία- διεθνή στάνταρ ρευστότητας, θα είναι λιγότερο αυστηρά απ’όσο αναμενόταν και δεν θα εφαρμοστούν πλήρως παρά μέχρι τα τέλη του 2019, δηλαδή τέσσερα χρόνια αργότερα απ’όσο αναμενόταν”.

Διαβάστε το άρθρο των Financial Times με τίτλο: “Δώρα” ρευστότητας από την Βασιλεία

Δώρο για το νέο έτος έδωσαν στις διεθνείς τράπεζες οι ρυθμιστικές αρχές, ανακοινώνοντας ότι τα -πρώτα στην ιστορία- διεθνή στάνταρ ρευστότητας, θα είναι λιγότερο αυστηρά απ’όσο αναμενόταν και δεν θα εφαρμοστούν πλήρως παρά μέχρι τα τέλη του 2019, δηλαδή τέσσερα χρόνια αργότερα απ’όσο αναμενόταν.

Με στόχο να αποτραπεί η επανάληψη των τραπεζικών καταρρεύσεων του 2008, ο «συντελεστής κάλυψης ρευστότητας» (“liquidity coverage ratio” LCR) που ανακοινώθηκε την Κυριακή, αποτελεί την πρώτη προσπάθεια των διεθνών ρυθμιστικών αρχών να υποχρεώνουν μεμονωμένα κάθε τράπεζα να έχει αρκετό ρευστό και εύκολα ρευστοποιήσιμα ενεργητικά, ώστε να μπορεί να επιβιώσει σε βραχυπρόθεσμες κρίσεις των αγορών. Το μέτρο αυτό, είναι ο δεύτερος σπουδαιότερος πυλώνας στο πακέτο μεταρρυθμίσεων της Βασιλείας ΙΙΙ. Οι αυστηρότερες νέες ρυθμίσεις για τα κεφάλαια άρχισαν να εφαρμόζονται σταδιακά από αυτό τον μήνα.

Όμως η τελική απόφαση την οποία ενέκριναν οι επόπτες της Επιτροπής Τραπεζικής Εποπτείας της Βασιλείας, είναι αρκετά πιο ελαστική από το προσχέδιο που είχε προωθηθεί πριν δύο χρόνια και πλέον. Οι τράπεζες θα μπορούν να συνυπολογίζουν ένα πολύ μεγαλύτερο φάσμα ρευστοποιήσιμων ενεργητικών στα «αποθέματα ασφαλείας» τους, μεταξύ των οποίων ορισμένα μετοχικά ενεργητικά αλλά και υψηλής ποιότητας τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια.

Οι μέθοδοι υπολογισμού επίσης έχουν αλλάξει, έτσι ώστε να μειώνουν σημαντικά το συνολικό μέγεθος της “ρευστότητας ασφαλείας”, που πολλές τράπεζες οφείλουν να παρακαταθέτουν για περίπτωση εκροών από μαζικές αναλήψεις και από εταιρικές και διατραπεζικές πιστωτικές γραμμές.

«Είναι πολύ πιο ευνοϊκό για τον κλάδο, απ’όσο εγώ ή οι αγορές περιμέναμε. Οι αλλαγές στον ορισμό των ενεργητικών και οι υπολογισμοί των εκροών, ειδικότερα, μοιάζουν με θεαματική αλλαγή της προσέγγισης,» σχολίασε ο Daniel Davies, τραπεζικός αναλυτής της Exane BNP.

Ο Sir Mervyn King, που προεδρεύει της ομάδας επόπτευσης της επιτροπής της Βασιλείας, αποκάλεσε την συμφωνία «πολύ σημαντικό επίτευγμα και ξεκάθαρη δέσμευση να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες έχουν αρκετά ρευστοποιήσιμα ενεργητικά ώστε να μην χρειάζεται οι κεντρικές τράπεζες να γίνονται πιστωτές έσχατης ανάγκης».

Όταν η ομάδα της Βασιλείας, που περιλαμβάνει εκπροσώπους από 27 μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα, συμφώνησε για πρώτη φορά το 2010 να εφαρμόσει κανόνες στην ρευστότητα, το προσχέδιο ανέφερε ότι μόνο τα κρατικά ομόλογα και τα ανώτατης ποιότητας εταιρικά ομόλογα θα μπορούν να περιληφθούν στα αποθεματικά ασφαλείας.

Αλλά ο κλάδος άσκησε έντονες πιέσεις για να εξασφαλίσει χαλάρωση των κανόνων, με το επιχείρημα ότι αν εφαρμοστεί το προσχέδιο, οι τράπεζες θα δεθούν επικινδυνα στενά με το κρατικό χρέος και θα περιοριστεί η δυνατότητά τους να δανείζουν στην ευρύτερη οικονομία.

Οι ρυθμιστές τελικά συμφώνησαν να προσμετρούν ορισμένα μετοχικά ενεργητικά, τα εταιρικά ομόλογα με βαθμολόγηση χαμηλή ως το ΒΒΒ- καθώς και τα υψηλής ποιότητας στεγαστικά χρεόγραφα, για έως και 15% της απαίτησης, αν και με έκπτωση 50%.

«Θεωρούμε ότι έτσι γίνεται το LCR πιο ρεαλιστικό και όχι ότι αποδυναμώνεται», σχολίασε ο Sir Mervyn, που είναι επίσης διοικητής της Bank of England.

Ο Stefan Ingves, ο κεντρικός τραπεζίτης της Σουηδίας που προεδρεύει της ίδιας της Επιτροπής της Βασιλείας, δήλωσε ότι με τις μεταβολές ουσιαστικά αυξάνεται το μέσο LCR για τις 200 μεγαλύτερες τράπεζες του πλανητη από 105% σε 125%. Σημείωσε, όμως, ότι τα αποθέματα ρευστότητας δεν είναι ισομερώς μοιρασμένα, και ορισμένες τράπεζες είναι πολύ κάτω από τα απαιτούμενα επίπεδα. Γι’αυτό και οι τράπεζες θα πρέπει να εφαρμόσουν μόνο το 60% της απαίτησης το 2015, ενώ τα πλήρη αποθέματα απαιτούνται για το 2019.

Η έκβαση είναι κατά κανόνα καλή εξέλιξη για τα τραπεζικά κέρδη, γιατί οι οίκοι θα έχουν το δικαίωμα να συνυπολογίζουν περισσότερα υψηλότερης απόδοσης ενεργητικά στα αποθέματα ρευστότητας. Επιπλέον, η ομάδα της Βασιλείας ξεκαθάρισε ότι οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές θα μπορούν να χαλαρώσουν τους κανόνες σε περίπτωση κρίσης, ώστε να μην χρειάζεται οι τράπεζες να έχουν «αποθέματα και κόντρα αποθέματα».

Η επιτροπή της Βασιλείας παραμένει αποφασισμένη να παράγει και τον τρίτο πυλώνα της Βασιλείας ΙΙΙ, γνωστό ως συντελεστή καθαρής σταθερής χρηματοδότησης, που θα περιορίσει την εξάρτηση των τραπεζών από την ασταθή βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση. Η ομάδα σκοπεύει να παράγει αυτόν τον κανόνα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και να τον θέσει σε εφαρμογή το 2019, δήλωσε ο Sir Mervyn.

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης:

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε