Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Δώρο Τρισέ – Ανάσα για τις Τράπεζες

Δώρο Τρισέ – Ανάσα για τις Τράπεζες

 Δήλωση – βόμβα του Τρισέ: “Προστατεύουμε τα ελληνικά ομόλογα!”

Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters η ΕΚΤ απλώνει χείρα βοηθείας στις ελληνικές τράπεζες αποφασίζοντας να επεκτείνει και για το 2011 τους χαλαρούς κανόνες δανεισμού για τα ομόλογα.

“Είναι στις προθέσεις της ΕΚΤ να διατηρήσει την ελάχιστα αποδεκτή αξιολόγηση διατηρώντας το BBB- και πέρα από το 2010”, δήλωσε ο Ζαν Κλώντ Τρισέ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρατείνει πέραν του 2010 τα ήδη πιο ελαστικά μετά την κρίση, κριτήρια, τα οποία επιβάλλει στις τράπεζες για να τις δανείσει.
‘Οταν θέλουν να αναχρηματοδοτηθούν από την ΕΚΤ, οι τράπεζες πρέπει να καταθέσουν σ΄αυτήν κριτήρια, τα οποία αποτελούνται από χρηματιστικά προϊόντα όπως είναι τα κρατικά ομόλογα.
Πριν από την κρίση, τα προϊόντα αυτά έπρεπε να έχουν πολύ υψηλό βαθμό αξιολόγησης ένα (μίνιμουμ Α-), αλλά η BCE χαλάρωσε τις απαιτήσεις της λόγω α της χρηματοπιστωτικής κρίσης το φθινόπωρο του 2008.

Την απόφαση γνωστοποίησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, μιλώντας την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου και ανέφερε πως τον Ιανουάριο η ΕΚΤ θα φέρει ένα σχέδιο για την σταδιακή χρέωση των τραπεζών που έχουν τώρα πιστοληπτικές αξιολογήσεις ΒΒΒ-, προκειμένου να γίνονται δεκτά τα ομόλογά τους για την λήψη ρευστότητας.

Αυτή η κίνηση σύμφωνα με το reuters λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας κυρίως για την Ελλάδα η οποία έχει υποβαθμιστεί από 2 μεγάλους οίκους αξιολόγησης στην κατηγορία Β.

“Είναι προφανώς πολύ καλά νέα  αυτά αφού δεν χρειάζεται να περιμένουν μέχρι το τέλος του χρόνου ή για μια νέα υποβάθμιση από τη Moodys”, δήλωσε ο οικονομολόγος της Nomura Λώρεν Μπίλκε.

Πρόσθεσε οτι αυτό είναι ξεκάθαρα η συνεισφορά της ΕΚΤ για μια λύση στην ελληνική κρίση. Είναι επίσης ένα μήνυμα στην ΕΕ οτι η Ελλάδα αξίζει υποστήριξη.

  

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε