Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Δραματική τροπή στις συνομιλίες με την τρόικα – Τα “έσπασαν” με Βενιζέλο και αποχώρησαν!

Δραματική τροπή στις συνομιλίες με την τρόικα – Τα “έσπασαν” με Βενιζέλο και αποχώρησαν!

– Στις 12 συνέντευξη Τύπου Βενιζέλου μετά τις ραγδαίες εξελίξεις
– Ανέβαλε κατά 10 ημέρες το ΔΝΤ τη συνεδρίαση για την έκτη δόση
– Η Ελλάδα παραπέμπει το θέμα στην ΕΕ, που κινείται “σαν τον κάβουρα”
– Τώρα αποφάσισαν να διαπραγματευτούν στην κυβέρνηση…

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι συνομλίες μεταξυ του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με την τρόικα για τα επιπλέον μέτρα που μας ζητούνται λόγω μεγάλης απόκκλισης στους στόχους και κυρίως στο έλλειμμα που εμφανίζεται τελικά μεταλύτερο κατά 1% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα διαμορφώνεται σύμφωνα με την τρόικα στο 8,7% έναντι 7,6% που ήταν ο στόχος πράγμα που θα σημάνει πρόσθετα μέτρα τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ – για φέτος μόνο…

Οι ελεγκτές παρατήρησαν υστέρηση στα έσοδα κατά περίπου 1,1 δισ. ευρώ και αυξημένες δαπάνες που αφορούν τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 600 εκατ. ευρώ. Διαφωνία υπήρξε και στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Το μνημόνιο προβλέπει, μέσα στον μήνα Σεπτέμβριο να μπουν στα κρατικά ταμεία έσοδα πάνω από 1 δισ. ευρώ, πράγμα δύσκολο.

Σύμφωνα με πληροφορίες των ΝΕΩΝ, ο υπουργός Οικονομικών τους δήλωσε – αφού επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό – ότι δεν συνεχίζει τη διαπραγμάτευση και ότι αυτή θα γίνει πλέον σε επίπεδο Eurogroup. Oι ελεγκτές αποχώρησαν και – σύμφωνα με το Reuters – πηγή του ΔΝΤ είπε ότι το Ταμείο δεν δεσμεύεται για την εκταμίευση της επόμενης δοσης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Βενιζέλος επέμεινε ότι μπορούμε να πιάσουμε τους στόχους με την εφαρμογή των ήδη υπαρχόντων μέτρων, προσθέτοντας ότι αυτό το μείγμα πολιτικής δεν οδηγεί πουθενά καθώς επιτείνει την ύφεση. Ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με τα ΝΕΑ, φέρεται να “διαφώνησε σε όλα” με την τρόικα. Έτσι οι ελεγκτές αποχώρησαν με πηγές να αναφέρουν ότι ίσως επιστρέψουν σε 10 ημέρες.

Πάντως το ΔΝΤ ενημέρωσε με ανακοίνωσή του ότι η συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου στην οποία αναμένεται να συζητηθεί η εκταμίευση της έκτης δόσης για την Ελλάδα αναβάλλεται κατά 10 ημερες.

Πάνττως, το λόγο έχει τώρα η ΕΕ που καλείται να δώσει λύση στο επόμενο Eurogroup. Αυτό δεν προοιωνίζεται τίποτα καλό για τη χώρα μας καθώς είναι γνωστός ο αργός ρυθμός με τον οποίο κινείται η ΕΕ και οι διαφωνίες ακόμη και για ελλάσσονα ζητήματα μεταξύ κορυφαίων παραγόντων.

Αν το ζήτημα φτάσει εκεί είναι σίγουρο ότι οι δείκτες της αγοράς θα “ματώσουν” και πάλι και η οικονομία της χώρας θα μπει ξανά σε φάση μεγάλης αβεβαιότητας. Η εμπλοκή δεν μπορούσε να είχε γίνει επίσης σε χειρότερη στιγμή καθώς δίνει πολύ άσχημο σήμα για το δεύτερο δάνειο, με τις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες ήδη να προχωρά αργά και δύσκολα.

Διαβάστε:

Σκανδαλίδης: Έλεος πια με τις πιέσεις της τρόικας

H τρόικα ζητά νέα μέτρα – “Όχι” από Βενιζέλο

Μετά το “μπάχαλο” για την ανεξέλεγκτη πορεία του χρέους… ήρθε η παραίτηση

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε