Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Economist: Καμία καταδίκη “διάσημου” φοροφυγά στην Ελλάδα

Economist: Καμία καταδίκη “διάσημου” φοροφυγά στην Ελλάδα

”Οι αξιωματούχοι που έχουν αναλάβει την πάταξη της φοροδιαφυγής σέρνουν τα πόδια τους όταν πρόκειται για μεγαλόσχημα ονόματα που αφορούν πολιτικούς, ποδοσφαιριστές, διακεκριμένους δικαστές και γιατρούς” εκτιμάει το Economist.

Το Economist αναφέρει πως ενώ η Ελλάδα υποσχέθηκε ότι οι μεγάλοι φοροφυγάδες θα πάνε φυλακή, δεν έχει καταδικάσει ακόμη κανέναν ”μεγάλο”.

Για την λίστα Λαγκάρντ το περιοδοκό ειρωνεύεται συμπεραίνοντας πως ”για την ώρα οι αξιωματούχοι που έχουν αναλάβει την πάταξη της φοροδιαφυγής σέρνουν τα πόδια τους όταν πρόκειται για μεγαλόσχημα ονόματα που αφορούν πολιτικούς, ποδοσφαιριστές, διακεκριμένους δικαστές και γιατρούς”.
”Αφού έκανε επί πολλά χρόνια τα στραβά μάτια, η απελπισμένη και διαλυμένη ελληνική κυβέρνηση, έκανε επιτέλους κινήσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Οι φορολογικές δηλώσεις 2.000 Ελλήνων με λογαριασμούς στο υποκατάστημα της Γενεύης της HSBC μπήκαν στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ. Τα ονόματα μπήκαν σε έναν δίσκο για υπολογιστή το 2010 και στάλθηκαν από την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, τότε, Κριστίν Λαγκάρντ, στον τότε υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γιώργο Παπακωνσταντίνου”.

”Αρκετοί πολιτικοί και οι σύζυγοί τους καθώς και μέλη διαπρεπών οικογενειών εμφανίζονται στη λίστα, αλλά η μεγαλύτερη προσοχή δόθηκε στο όνομα της Μαρίας Παντελή, της οποίας ο λογαριασμός φέρεται πως περιείχε 550 εκατ. ευρώ. Η κ. Παντελή εκτιμήθηκε αρχικώς ότι λειτουργούσε εκ μέρους Έλληνα εφοπλιστή. Στη συνέχεια ο Νίκος Λέκκας του ΣΔΟΕ φέρεται να ισχυρίστηκε στον εισαγγελέα ότι τον έλεγχο του λογαριασμού της είχε η 89χρονη μητέρα του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου”.

”Οι Παπανδρέου ένιωσαν δικαιωμένοι όταν ο Σάμπι Μιόνι, Ελληνοϊσραηλινός διαχειριστής, έδωσε την εξής εξήγηση: Ο κ. Μιόνι δήλωσε ότι δεν είχε συναντήσει ποτέ μέλος της οικογένειας Παπανδρέου. Ο εν λόγω λογαριασμός ανήκει σε επενδυτικό κεφάλαιο που είναι εισηγμένο στο χρηματιστήριο της Ιρλανδίας, και ο ίδιος διαχειριζόταν το κεφάλαιο εκ μέρους της EFG International, του ελληνικού χρηματοπιστωτικού ομίλου με έδρα την Ελβετία. Σύμφωνα με πρώην συναδέλφους του κ. Μιόνι, η κ. Παντελή ήταν έμπιστη υπάλληλος, που είχε άδεια να υπογράφει εκ μέρους του κ. Μιόνι”.

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε