Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

ΕΕ: Επιβράδυνση της συρρίκνωσης στη δραστηριότητα στην ευρωζώνη καταγράφει ο PMI

ΕΕ: Επιβράδυνση της συρρίκνωσης στη δραστηριότητα στην ευρωζώνη καταγράφει ο PMI

Η συρρίκνωση της δραστηριότητας στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, χάρη στην επιστροφή της Γερμανίας σε αναπτυξιακή τροχιά, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του γραφείου Markit.

Ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ, που δημοσιεύεται σήμερα, διαμορφώθηκε στο 47,2 τον Δεκέμβριο στην ευρωζώνη, ήτοι λίγο καλύτερα από τις πρώτες εκτιμήσεις (47,3), αλλά κατά πολύ βελτιωμένος εν σχέσει προς την τιμή του Νοεμβρίου, που ήταν 46,5.

Όποτε ο δείκτης αυτός ξεπερνά το 50 σημαίνει πως η δραστηριότητα αυξάνεται, ενώ αντίστοιχα η δραστηριότητα συρρικνούται όταν αυτός υποχωρεί κάτω από αυτό το όριο.

Τα αποτελέσματα αυτά «αφήνουν να πιθανολογήσουμε μία ενδεχόμενη επιβράδυνση της έντονης ύφεσης» στη ζώνη του ευρώ, καθώς «στις τέσσερις κυριώτερες οικονομίες της ζώνης, οι εθνικοί δείκτες ΡΜΙ έφθασαν τον Δεκέμβριο στις ανώτερες τιμές τους από πολλών μηνών, επισημαίνοντας μία επιβράδυνση της ύφεσης στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία και μία σταθεροποίηση της δραστηριότητας στη Γερμανία», σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Markit Κρις Ουΐλιαμσον.

Στη Γερμανία, ο δείκτης ΡΜΙ τον Δεκέμβριο ήταν 50,3, φθάνοντας στην ανώτερη τιμή του το τελευταίο οκτάμηνο. Στην Ιταλία ήταν 45,7, στην υψηλώτερη τιμή των τελευταίων 11 μηνών, στην Ισπανία 43,9, στην ανώτερη στάθμη του στο 9μηνο, ενώ στη Γαλλία έφθασε το απώτατο του τελευταίου 4μηνου με 44,6.

Όπως συμβαίνει συχνά, η Ιρλανδία αποτελεί την εξαίρεση, με έναν δείκτη ΡΜΙ σε υψηλά επίπεδα, που έφθασε στο 54,2 χάρις στις εξαγωγές της—τιμή που όμως αποτελεί τη χαμηλώτερη στο τελευταίο τρίμηνο.

Παρά τις ενθαρρυντικές ενδείξεις του δείκτη στην ευρωζώνη, για την ανάσχεση της αύξησης της ύφεσης στο τέταρτο τρίμηνο του 2012, ο Ουΐλιαμσον υπογραμμίζει πως “τα τελευταία δεδομένα της έρευνας εμφανίζονται εν μέρει να επιβεβαιώνουν την άποψη πως τα χειρότερα της κρίσης έχουν παρέλθει και επιτρέπουν να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία ως προς την ανάπτυξη με ορίζοντα το 2013”.

Δημοσιευμένος παράλληλα με αυτόν για τις δραστηριότητες, ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ για τις υπηρεσίες παρουσιάζει επίσης αύξηση τον Δεκέμβριο, με 47,8 έναντι 46,7 τον Νοέμβριο, φθάνοντας στην ανώτατη τιμή του στο τελευταίο 5μηνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε