Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Εγκαταλείπει η Βουλγαρία τον Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη

Εγκαταλείπει η Βουλγαρία τον Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορισόφ, προέβη σε επίσημη ανακοίνωση

εγκατάλειψης από την πλευρά της Βουλγαρίας του project, με το πρόσχημα ότι είναι μη συμφέρον και επιζήμιο για τη χώρα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Focus οι δηλώσεις του κ. Μπορισόφ έγιναν ενώπιον των πρεσβευτών κρατών μελών της Ε.Ε. στην κατοικία του Ισπανού πρεσβευτή. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός εξήγησε για ποιο λόγο ο πετρελαιαγωγός δεν πρόκειται να κατασκευαστεί. Όπως είπε οι κάτοικοι του Μπουργκάς δεν επιθυμούν τον αγωγό και πρόσθεσε ότι ένα πρόβλημα ανάλογο με τον Κόλπο του Μεξικού θα μπορούσε να συμβεί καθώς ο κόλπος είναι στενός και η θάλασσα δύσκολη. Επίσης ο αγωγός θα διέρχεται από περιοχές Νatura.

Ωστόσο, δήλωση του υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας Traycho Traykov, η οποία ακολούθησε την επίσημη ανακοίνωση του Βούλγαρου πρωθυπουργού θολώνει τα νερά αφού ο Traykov επισημαίνει ότι δεν έχει ληφθεί επίσημη απόφαση για εγκατάλειψη του αγωγού. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Focus Information Agency ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας δήλωσε ότι το συμβούλιο των υπουργών δεν υιοθέτησε απόφαση να σταματήσει το project Μπούργκας – Αλεξανδρούπολη.

Από πλευράς των Βουλγάρων γίνεται πάντως προσπάθεια να εμφανιστεί και η χώρα μας ως «απρόθυμη» απέναντι στο έργο –κάτι που στην πράξη δεν ισχύει– προφανώς σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την καταβολή των χρηματικών ρητρών και των χρεών τους προς την κοινή εταιρεία.

Η ανάπτυξη του έργου έχει παγώσει από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Βουλγαρίας η κεντροδεξιά κυβέρνηση Μπορισόφ, επικαλούμενη περιβαλλοντικές ανησυχίες και τις πιθανές επιπτώσεις ατυχήματος στην περιοχή του Μπουργκάς. Εναντίον του έργου έχουν ταχθεί με τοπικά δημοψηφίσματα τρεις πόλεις, που επιπλέον εκφράζουν φόβους ότι ο αγωγός θα επηρεάσει τον τουρισμό της περιοχής.

Η συμφωνία για τον πετρελαιαγωγό υπεγράφη το 2007 στην Αθήνα, μετά από «κυοφορία» που διήρκεσε πάνω από 15 χρόνια, ενώ η συμφωνία για τη σύσταση της εταιρείας υπεγράφη το 2008.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε