weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Είπαν ναι στις αυξήσεις σε τσιγάρα και ποτά

Είπαν ναι στις αυξήσεις σε τσιγάρα και ποτά | Newsit.gr

 

Η κόντρα στη Βουλή συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης. Για προχειρότητα κατηγόρησε την κυβέρνηση η αντιπολίτευση από το γεγονός ότι προανήγγειλε την φορολόγηση των γονικών παροχών, με συνέπεια να υπάρξουν μαζικές μεταβιβάσεις, όπως επίσης και για φορολογική επιδρομή με θύμα τη μεσαία τάξη.
 
«Η φορολογική πολιτική δεν γίνεται με δόσεις, δεν προαναγγέλλεται, δεν ανακοινώνεται, γιατί είναι πολύ λογικό ότι ο κάθε πολίτης θα αντιδράσει άμεσα» σχολίασε ο Θ. Καράογλου, εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, που ζήτησε μάλιστα και ονομαστική ψηφοφορία για το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου που αφορά τις γονικές παροχές.
 
Δεύτερο σημείο κριτικής, υπήρξε η διαφορά που σημειώνεται στην φορολόγηση των ατύπων χρηματικών δωρεών και των δωρεών σε μετοχές. «Τρελός είμαι να πάω να φορολογηθώ με 10%, ενώ μπορώ να τη μεταφέρω σε μια εταιρεία και να μεταβιβάσω τις μετοχές της εταιρείας στο γιό μου με 1%; Και αν είμαι και μεγαλομέτοχος με εισηγμένη εταιρεία, μεταβιβάζω και μετοχικά πακέτα στο γιό μου και πληρώνω 0,6%» παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Π. Λαφαζάνης από το ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Οι κάτοχοι μεγάλης ακίνητης περιουσίας έχουν τακτοποιηθεί, είτε με το προηγούμενο πλαίσιο, είτε στους δύο τελευταίους μήνες. Δεν αγγίζονται οι οφ σορ εταιρείες» ανέφερε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.
 
Άλλη αφορμή για κριτική, έδωσε ο συνυπολογισμός των υποθέσεων παροχών από το 1990 στον υπολογισμό του φόρου. Ο συνυπολογισμός αυτός, σε συνδυασμό με την επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, εξανεμίζει κατά την αντιπολίτευση, τα οφέλη από την ενδεχόμενη αύξηση των αφορολόγητων ορίων.
 
Έμφαση έδωσε η ΝΔ στο ενδεχόμενο επιδείνωσης της κρίσης στην οικοδομή, ενώ και ο ΛΑΟΣ προέβλεψε καθίζηση της Κτηματαγοράς. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, υπογράμμισε πως η χώρα δανείζεται κάθε μέρα 145 εκ. ευρώ, οπότε «δεν μπορείτε να κάνετε πράγματα αντίθετα στην κοινή λογική: Αφήστε την οικοδομή ελεύθερη και μην την τσαλακώνετε. Πείτε ότι καταργείτε το πόθεν έσχες αν πρόκειται να χτίσει κανείς σπίτι. Έτσι θα βγουν τα λεφτά για να χτιστούν σπίτια και από «νεκρά λεφτά» θα πάρετε πολλά 19%…».
 
Ο Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, συμπέρανε πως από τη συζήτηση γίνεται κατανοητό το πόσο ήταν απαράδεκτες υπέρ της μεγάλης περιουσίας οι ρυθμίσεις της ΝΔ και τόνισε πως το νομοσχέδιο έρχεται «ώστε να πάψουν οι γονικές παροχές των φτωχών να επιδοτούν τις παροχές των πλουσίων και των κατεχόντων».
 
Στο ίδιο πλαίσιο, ο υφυπουργός, όπως επίσης και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Αμοιρίδης και άλλοι βουλευτές, επεσήμαναν πως για μεταβιβαζόμενες αξίες μέχρι 310.000 ευρώ, η φορολογική επιβάρυνση είναι μικρότερη με το νέο σύστημα σε σχέση με το ισχύον – θέση που αμφισβήτησε η αντιπολίτευση, ενόψει αύξησης των αντικειμενικών αξιών.
 
Ο κος Σαχινίδης σημείωσε επίσης, πως το νομοσχέδιο εισήχθη κατεπειγόντως, καθώς παρατηρήθηκαν «αθρώες μεταβιβάσεις σε Δ.Ο.Υ. πλουσίων περιοχών, με προφανή σκοπό την ακύρωση του κοινωνικού διαλόγου – μεταβιβάσεις που ήταν αυξημένες και ποσοτικά».
 
Τέλος, η φορολόγηση της γονικής παροχής μετοχών, θα ρυθμιστεί κατά τον κ. Σαχινίδη, «πολύ σύντομα».
 
 
 
#TAGS MM