Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Είστε ελεύθερος επαγγελματίας ή έχετε επιχείρηση και δεν κάνατε περαίωση; Δείτε πότε θα σας ελέγξουν

Το υπουργείο Οικονομικών έφτιαξε ”ομάδα” ελεγκτών που θα καθορίσει μέχρι το τέλος του μήνα με ποιά κριτήρια θα ξεσκονιστούν φορολογικές δηλώσεις.
 

Ο δειγματοληπτικός έλεγχος σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα γίνει με κριτήρια ποιοτικά, όπως για παράδειγμα σε ποιόν κλάδο ανήκετε και πόσο επικίνδυνος είναι για φοροδιαφυγή και σύμφωνα με πληροφορίες χτυπούν καμπάνες για γιατρούς, δικηγόρους αλλά και τεχνίτες όπως υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι.
 
Μεταξύ των κριτηρίων θα είναι και οικονομικά χαρακτηριστικά όπως έσοδα, δαπάνες κέρδη ή ζημιές αλλά και χωροταξικά όπως ο τόπος παραγωγής και οι τοπικές ιδιαιτερότητες.
 
Διαβάστε αναλυτικά τα κριτήρια αλλά και την ομάδα ελέγχου όπως περιγράφονται στην εξαιρετικά επείγουσα υπουργική απόφαση.
 

ΕΞ.ΕΠΕΙΓΟΝ Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2011 

ΘΕΜΑ: «Σύσταση, συγκρότηση και ορισμός μελών Ομάδας Εργασίας για τον καθορισμό των κριτηρίων επιλογής των προς έλεγχο δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και λοιπών φορολογιών των επιτηδευματιών»
 
Συνιστούμε στο Υπουργείο Οικονομικών Ομάδα Εργασίας για τον καθορισμό των κριτηρίων επιλογής των προς έλεγχο δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και λοιπών φορολογιών των επιτηδευματιών. 2. Συγκροτούμε την παραπάνω Ομάδα Εργασίας και ορίζουμε τα μέλη αυτής, ως εξής:
α) Αικατερίνη Φραντζεσκάκη του Νικολάου, υπάλληλο με βαθμό Α’ του κλάδου ΠΕ Εφοριακών, που υπηρετεί ως Προϊσταμένη της Υποδιεύθυνσης Ελέγχου στη Δ.Ο.Υ. Δάφνης, ως Συντονίστρια.
β)Αθανάσιο Σπύρου του Γεωργίου, υπάλληλο με βαθμό Α’ του κλάδου ΠΕ Εφοριακών, που υπηρετεί ως Υποδιευθυντής Ελέγχου στην Δ.Ο.Υ Ε ́ Αθηνών , ως μέλος.
γ) Σταύρο Γαρδέρη του Γεωργίου, υπάλληλο με βαθμό Α’ του κλάδου ΠΕ Εφοριακών, που υπηρετεί στο Δ.Ε.Κ. Αθηνών, ως μέλος.
δ) Ιγνάτιο Δούκα του Ευστρατίου, υπάλληλο με βαθμό Α’ του κλάδου ΠΕ Εφοριακών, που υπηρετεί στο Δ.Ε.Κ. Αθηνών, ως μέλος.
ε) Νικόλαο Ζαννέτο του Κυριάκου, υπάλληλο με βαθμό Α’ του κλάδου ΠΕ Εφοριακών, που υπηρετεί στο Δ.Ε.Κ. Αθηνών, ως μέλος.
στ) Όλγα Αγγελακοπούλου του Αποστόλου, υπάλληλο με βαθμό Α’ του κλάδου ΤΕ Εφοριακών, που υπηρετεί στη Δ/νση Ελέγχου, ως μέλος.
ζ) Λάμπρο Μπαλωμένο του Θωμά, υπάλληλο με βαθμό Β’ του κλάδου ΠΕ Εφοριακών, που υπηρετεί στην Κεντρική Υπηρεσία του Σ.Δ.Ο.Ε., ως μέλος.
η) Νικόλαο Κοκολάκη του Γεωργίου, υπάλληλο με βαθμό Β’ του κλάδου ΠΕ Εφοριακών, που υπηρετεί στη Δ.Ο.Υ. Άνω Λιοσίων, ως μέλος.
Χρέη Γραμματέα της Ομάδας Εργασίας θα εκτελεί μέλος αυτής, που θα οριστεί από τη Συντονίστρια αυτής.
Έργο της Ομάδας Εργασίας είναι η μελέτη και ο καθορισμός των κριτηρίων επιλογής των προς έλεγχο δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και λοιπών φορολογιών των επιτηδευματιών με τη χρησιμοποίηση μεθόδων ανάλυσης κινδύνου, οι οποίες βασίζονται: α) σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως τη νομική μορφή, την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (π.δ. 186/1992, Α’ 84), τον κλάδο ή τομέα δραστηριότητας, ανάλογα με την επικινδυνότητα και παραβατικότητα αυτού, την ύπαρξη παραβάσεων και παραλείψεων των διατάξεων της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας, την ύπαρξη στοιχείων από διασταυρώσεις του πληροφοριακού συστήματος ή από ελέγχους σε τρίτους υπόχρεους ή από τρίτες πηγές για απόκρυψη φορολογητέας ύλης ή διάπραξη φορολογικών αδικημάτων και την εν γένει φορολογική εικόνα και συμπεριφορά των υπόχρεων β) σε οικονομικά δεδομένα, όπως ακαθάριστα έσοδα, δαπάνες, καθαρά κέρδη ή ζημιές, συντελεστές μικτού και καθαρού κέρδους, δεδομένα από δηλώσεις άμεσης και έμμεσης φορολογίας, καθώς και διαθέσιμα στοιχεία από βάσεις δεδομένων, στατιστική ανάλυση, εφαρμογή τεχνικών εξόρυξης δεδομένων και άλλες πηγές πληροφοριών και γ) σε χωροταξικά και χρονικα δεδομένα, όπως τόπος παραγωγής και διακίνησης, εποχιακές δραστηριότητες και τοπικές ιδιαιτερότητες.
Η Ομάδα Εργασίας θα συνεδριάζει εντός του κανονικού ωραρίου λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών ή σε χρόνο που καλύπτεται από υπερωριακή απασχόληση, στο κατάστημα του Υπουργείου Οικονομικών επί της οδού Καρ. Σερβίας 10 στην Αθήνα και θα ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τις 25-2-2011.
Μετά το πέρας των εργασιών της θα υποβάλλει το πόρισμά της στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Δημήτριο Κουσελά, στο Γενικό Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων και στον Προϊστάμενο της Γενικής Δ/νσης Φορολογικών Ελέγχων.
 
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε