Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

«Είχαμε προβλέψει την υποβάθμιση της Ελλάδας»

ΦΩΤΟ REUTERS

Μόνο έκπληξη δεν ένιωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όταν πληροφορήθηκε την είδηση της υποβάθμισης της Ελλάδας από τη Standard & Poor’s.

«Έλαβα γνώση της απόφασης του Standard & Poor’s να υποβαθμίσει την Ελλάδα στη βαθμίδα SD… Αυτή η απόφαση και άλλες αντίστοιχες αποφάσεις είχαν προβλεφθεί και ληφθεί υπ’ όψιν κατά τον σχεδιασμό της επιχείρησης PSI», δήλωσε ο Γιούνκερ.

Η απόφαση του οίκου αξιολόγησης ήταν αναμενόμενη στο μέτρο που ο S&P είχε ανακοινώσει στο παρελθόν ότι θα προχωρήσει την υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας μόλις οι ιδιώτες πιστωτές της χώρας συμφωνούσαν στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Ο οίκος Standard & Poor’s ανακοίνωσε ωστόσο ότι προτίθεται να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε CCC όταν θα έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση της ανταλλαγής των ομολόγων, περίπου στα μέσα του Μαρτίου.

Αντίθετα, εάν η προσφορά της ανταλλαγής ομολόγων δεν γινόταν αποδεκτή από ικανό αριθμό ιδιωτών πιστωτών, θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε άμεσο κίνδυνο “χρεοκοπίας” (διαβάθμιση D)

Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ φαίνεται να αποκλείσει το σενάριο αυτό. «Περιμένω ισχυρή συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην επιχείρηση PSI και σημειώνω την πρόθεση του S&P να αναβαθμίσει την αξιολόγηση μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε επιλεκτική χρεοκοπία υποβάθμισε την Ελλάδα ο Standard & Poor’s

Γιούνκερ: Αν οι Έλληνες «φύγουν» από το πακέτο διάσωσης, θα «φύγουμε» κι εμείς!

Τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα βλέπει και ο Γιούνκερ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε