Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Έκλεισε το κούρεμα – Συμμετέχει κερδίζοντας η ΕΚΤ!

Σύμφωνα με πληροφορίες οριστικοποιήθηκαν το βράδυ στο Μαξίμου και οι τελευταίες λεπτομέρειες του PSI.

Στην ύστατη σύσκεψη οι Πρωθυπουργός διαπραγματεύονταν με τον επικεφαλής του IIF Τ.Νταλάρα, τον ισχυρό άντρα της Κεντρικής Γερμανικής Τράπεζας Γιόζεφ Ακερμαν και τον Ζαν Λεμιέρ της BNP Paribas.

Η πιο τρανή απόδειξη για τη συμφωνία ήταν η ανακοίνωση του IIF ”οι επαφές με την ελληνική κυβέρνηση για την ανταλλαγή των ομολόγων και τα μέτρα που θα καταστήσουν την οικονομία της χώρας ανταγωνιστική ήταν εποικοδομητική”, που μεταφράζεται πολύ απλά πως συζητήθηκαν ακόμα και οι διαπραγματεύσεις για το νέο δάνειο διάσωσης.

Σήμερα ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα κατευθύνεται στο Παρίσι για να ενημερώσει τους διεθνείς πιστωτές αφού πλέον το χρονοδιάγραμμα γίνεται ασφυκτικό, καθώς το αργότερο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου η Ελλάδα θα πρέπει να έχει απευθύνει προς τις διεθνείς τράπεζες την απαιτούμενη πρόσκληση συμμετοχής στο κούρεμα.

Όλα δείχνουν πως ”κερασάκι” στο deal θα είναι η περιορισμ΄ενη συμμετοχή της ΕΚΤ που θα βγει και κερδισμένη από πάνω.

Όπως μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η ΕΚΤ είπε το ναι και θα ανταλλάξει ελληνικά ομόλογα που αγόρασε στη δευτερογενή αγορά πολύ φθηνότερα από την ονομαστική τους αξία, μόλις τελειώσουν θετικά οι διαπραγματεύσεις για το χρέος.

Μην νομίσετε πως θα βγει χαμένη η ΕΚΤ αφού σύμφωνα με πληροφορίες τα φτηνά ομόλογα που αγόρασε δεν θα τα ανταλλάξει με την τιμή αγοράς, αλλά κατά τι υψηλότερο για να βγάλει και κέρδη.

Έστω και έτσι πάντως, με την κίνηση της ΕΚΤ προκύπτει ”αλάφρωμα” εως και 11 δις ευρώ του ελληνικού χρέους, όμως ταυτόχρονα αποφασίστηκε πως στο κούρεμα δεν θα συμμετάσχουν οι περιφερειακές ευρωπαικές κεντρικές τράπεζες.

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε