Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Εκλογές Γερμανία: Μέρκελ ή Σουλτς – Τι συμφέρει την Ελλάδα

Εκλογές Γερμανία: Μέρκελ ή Σουλτς – Τι συμφέρει την Ελλάδα

Στην πιθανότητα ο Μάρτιν Σουλτς να κάνει την ανατροπή και να καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές στη Γερμανία, αναφέρεται διακεκριμένος πολιτικός αναλυτής. Συμφέρει όμως την Ελλάδα αυτό το ενδεχόμενο;

«Δεν αποκλείω το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) να τα καταφέρει να φτάσει το 30% και να έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση», λέει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Καρλ-Ρούντολφ Κόρτε, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του πανεπιστημίου Duisburg – Essen και διευθυντής του NRW School of Governance.

«Την πιθανότητα να προκαλέσει το SPD ακόμα μια φορά ενθουσιασμό με τον υποψήφιό του δεν την αποκλείω», προσέθεσε ο διακεκριμένος πολιτικός αναλυτής των δημόσιων γερμανικών τηλεοπτικών δικτύων ZDF και WDR, Phoenix, ο οποίος παρέστη σε εκδήλωση στην Αθήνα.

Ο γερμανός καθηγητής δεν αποκλείει επίσης τον συνασπισμό των Σοσιαλδημοκρατών με την Αριστερά και τους Πράσινους, διότι «το SPD δεν θα μπει πλέον σε έναν μεγάλο συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες και τότε θα έχει δύο εναλλακτικές επιλογές, είτε τον κοκκινο-κοκκινο-πράσινο συνασπισμό είτε τον συνασπισμό με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους».

Σουλτς για… χαλάρωση

Ο ίδιος πιστεύει πως, «εάν εκλεγεί καγκελάριος ο κ. Σούλτς, τότε θα πραγματευθεί το θέμα του ελληνικού χρέους διαφορετικά. Δεν θα προτείνει ευρωομόλογα, αλλά θα συζητήσει μια “κυβέρνηση” της ευρωζώνης και έτσι μπορεί να χαλαρώσει το ένα ή το άλλο μέτρο το οποίο μέχρι τώρα έχει σκληρύνει. Για την Ελλάδα η εκλογή του Μάρτιν Σουλτς θα είχε θετικότερες συνέπειες».

Κι αν κερδίσει η Μέρκελ;

Ο Καρλ-Ρούντολφ Κόρτε εκτιμά ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα παραμείνει υπουργός Οικονομικών σε μια νέα κυβέρνηση Μέρκελ, καθώς «έχει αποδειχθεί ότι η κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ αυτού και της κ. Μέρκελ είναι πολύ αποτελεσματική… Είναι απόλυτα προβλέψιμος και αξιόπιστος συνεργάτης της και επιπλέον δεν φαίνεται να έχει και περαιτέρω πολιτικές βλέψεις».

Ο καθηγητής θεωρεί ότι σε μια τέτοια περίπτωση η πολιτική απέναντι στην Ελλάδα θα παραμείνει η ίδια.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις