Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

ΕΚΤ: Εξετάζει ποιές ελληνικές τράπεζες είναι βιώσιμες

ΕΚΤ: Εξετάζει ποιές ελληνικές τράπεζες είναι βιώσιμες

Για τις χώρες που έχουν υποστεί απώλειες ανταγωνιστικότητας, ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι θα πρέπει “να διασφαλίσουν επαρκείς προσαρμογές των μισθών”.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εξετάζει ποιές ελληνικές τράπεζες είναι δυνατό να χρηματοδοτούνται απευθείας από αυτή, δήλωσε ο Πρόεδρος της Μάριο Ντράγκι στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη Φρανκφούρτη, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

“Αξιολογούμε τις θέσεις των ελληνικών τραπεζών. Θα υπάρξει απόφαση για το ποιες ελληνικές τράπεζες είναι βιώσιμες ως αντισυμβαλλόμενα μέρη για πράξεις νομισματικής πολιτικής και ποιες δεν είναι βιώσιμες. Αυτή η διαδικασία λαμβάνει χώρα ακριβώς τώρα”, δήλωσε ο κ. Ντράγκι, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάντσιο δήλωσε ότι ορισμένες ελληνικές τράπεζες μπορεί να χρειασθεί να αναδιαρθρωθούν, μεταδίδει το πρακτορείο Market Watch.

Για τις χώρες που έχουν υποστεί απώλειες ανταγωνιστικότητας, ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι θα πρέπει “να διασφαλίσουν επαρκείς προσαρμογές των μισθών”, ενώ τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να εκπληρώσουν πλήρως τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. “Για να στηριχθεί η εμπιστοσύνη, η βιώσιμη ανάπτυξη και η απασχόληση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ καλεί τις κυβερνήσεις να αποκαταστήσουν υγιείς δημοσιονομικές θέσεις”, δήλωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης, ο κ. Ντράγκι είπε ότι “οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες για τις τράπεζες έχουν γενικά βελτιωθεί”, προσθέτοντας ότι “είναι σημαντικό για τις τράπεζες να ενισχύσουν περαιτέρω τις αντοχές τους”, ενώ σημείωσε ότι “δεν βλέπουμε καμία ένδειξη ότι οι τράπεζες είναι εξαρτημένες από την ΕΚΤ”. Για το θέμα του δανεισμού του ιδιωτικού τομέα, ο τραπεζίτης είπε ότι “η ζήτηση για πιστώσεις παραμένει αδύναμη λόγω της μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας” και συμπλήρωσε ότι “η πλήρης επίπτωση από τα έκτακτα μέτρα στήριξης της ρευστότητας του Ευρωσυστήματος θα χρειασθεί χρόνο για να φανεί”. Για το ενδεχόμενο εξόδου από την πολιτική έκτακτων μέτρων, ο κ. Ντράγκι είπε ότι κάθε συζήτηση για μία στρατηγική εξόδου “είναι πρόωρη τώρα”.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε