Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

ΕΚΤ: Να “ξεμπροστιάζονται” οι χώρες που απειλούν την σταθερότητα της ευρωζώνης

Έκθεση της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας που ήρθε στη δημόσιότητα σήμερα  στέλνει αυστηρά μηνύματα προς 17 χώρες της ευρωζώνης.

Η έκθεση της ΕΚΤ που είναι 26 σελίδες και έχει ημερομηνία 7 Μαρτίου, μεταξύ άλλων προτείνει να κατονομάζονται οι παραβάτες του δημοσιονομικού συμφώνου δηλαδή προτείνει να “διαπομπεύονται” οι χώρες που δεν συμβαδίζουν με το δημοσιονομικό σύμφωνο σταθερότητας.

Επίσης, προτείνει να ενισχυθεί η εποπτεία των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο μέλλον και ειδικά για τις χώρες που έχουν εκτραπεί, να υπάρχουν δημόσιες προειδοποιήσεις, οι οποίες να λειτουργούν ώς απειλή και να δίνουν έτσι κίνητρα στην εκάστοτε χώρα να αναλαμβάνει δράση.

Στην περίπτωση που μία χώρα υπό εποπτεία απειλεί την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης πρέπει αυτομάτως να τίθεται θέμα οικονομικής βοήθειας εκτιμάει η ΕΚΤ. Επίσης οι Βρυξέλλες θα πρέπει να έχουν ένα μόνιμο σύμβουλο στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Τέλος στην έκθεση τονίζεται η ανάγκη να υποβάλονται στην Κομισιόν για έλεγχο όχι μόνο τα σχεδια των προϋπολογισμών των χωρών, αλλά και τα ενημερωμένα μεσοπρόθεσμα σχέδια.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε