Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

ΕΚΤ: Τα δύσκολα έρχονται για την Ελλάδα!

ΕΚΤ: Τα δύσκολα έρχονται για την Ελλάδα!

”Η κρίση στην Ελλάδα μοιάζει με όσα έγιναν σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ όταν κατέρρευσε ο κομμουνισμός” δηλώνει ο Γ. Άσμουσεν, υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η κατάσταση της Ελλάδας εξακολουθεί να παραμένει σοβαρή, εκτιμά ο Γιοργκ Άσμουσεν. Σε δηλώσεις του προς την Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, το στέλεχος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ υποστηρίζει ότι η «η Ελλάδα έχει διανύσει τα δύο τρίτα του μαραθωνίου…ωστόσο, όλοι γνωρίζουν ότι το δυσκολότερο κομμάτι του μαραθωνίου είναι το τελευταίο», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Άσμουσεν.

Ο γερμανός πρώην υφυπουργός Οικονομικών υπενθυμίζει ότι από την ημέρα που ξέσπασε η κρίση, η Ελλάδα έχει απολέσει το 20% του ΑΕΠ της και τονίζει ότι «κάτι τέτοιο είδαμε για τελευταία φορά στην Ευρώπη σε κάποιες από τις χώρες μετάβασης μετά την πτώση του σιδηρού παραπετάσματος». Το ερώτημα που τίθεται, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι: Θα διατηρήσει ο Αντώνης Σαμαράς την πορεία των μεταρρυθμίσεων τη στιγμή που η οικονομία συρρικνώνεται ή θα αθετήσουν οι Έλληνες την υπόσχεσή τους.

Ο Γιοργκ Άσμουσεν επαινεί τις προσπάθειες της Πορτογαλίας, η οποία «έκανε πολλά πράγματα σωστά». Το στέλεχος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ χαρακτηρίζει «υποδειγματικό μαθητή» την Πορτογαλία, ωστόσο και στην χώρα αυτή διαπιστώνει συρρίκνωση της οικονομικής απόδοσης, κάτι που «δυσχεραίνει την εξυγίανση των δημοσιονομικών», όπως αναφέρει.

Μεγάλη πρόοδο στην εξυγίανση των δημοσιονομικών της διακρίνει στην Ιταλία ο Φόλκερ Χελμάιερ. Ο οικονομικός αναλυτής της Bremer Landesbank διαπιστώνει επίσης αύξηση των εξαγωγών, η οποία θα οδηγήσει τη Ρώμη σε πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο. «Οι περικοπές και οι εξαγωγές πηγαίνουν καλά, αλλά οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν προχωρούν», είναι το συμπέρασμα του επικεφαλής οικονομολόγου της Commerzbank Γιοργκ Κρέμερ για την Ιταλία.

«Η Ισπανία εφαρμόζει καλά το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και οι φορολογικές εισπράξεις αυξάνονται», διαπιστώνει ο Φόλκερ Χελμάιερ, προσθέτοντας ότι με την ενίσχυση της ρευστότητας στις προβληματικές τράπεζες οδηγείται σε λύση το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα στη δημόσια εικόνα της. Από την πλευρά του ο Γιοργκ Άσμουσεν θεωρεί προβληματική για την Ισπανία την εξέλιξη των δημοσιονομικών, καθώς η Μαδρίτη δεν κατάφερε να επιτύχει τους στόχους της στο πεδίο των περικοπών.

Πηγή Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης :

Ύφεση και το 2014 βλέπει η Moody΄s

640 εταιρείες υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης σε 13 μήνες!

Financial Times: Σε τροχιά κρατικοποίησης οι ελληνικές τράπεζες

Ο Σόιμπλε συ-ζητάει την έξοδο της Κύπρου από το ευρώ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε