Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

«Ελλάδα θα βγει από το ευρώ μέσα στο 2012»

«Ελλάδα θα βγει από το ευρώ μέσα στο 2012»

Ο Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν πρόσθεσε το όνομά του στη… μακρά λίστα με εκείνους που «βλέπουν» επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή και μάλιστα άμεσα.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος όχι μόνο προέβλεψε ότι η χώρα μας θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη πριν από το τέλος του 2012 αλλά τα… είπε ένα χεράκι και στην Άνγκελα Μέρκελ για την πολιτική της λιτότητας.

Μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) ο Κρούγκμαν, ο οποίος διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Princeton, τόνισε πως θεωρεί αναγκαία την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, όπως άφησε να εννοηθεί την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Κατά την άποψή του Πολ Κρούγκμαν, η αντίδραση του Βερολίνου στην πρόθεση αυτή γεννά πολλά ερωτηματικά.

Στο ερώτημα ποια τακτική θα ακολουθηθεί τελικά, αυτή του Βερολίνου ή εκείνη της ΕΚΤ, ο Αμερικανός οικονομολόγος απαντά: «Κανείς δεν θέλει να φέρει την ευθύνη της αποτυχίας του ευρώ. Και ακριβώς αυτή η απειλή πρέπει να εκμεταλλευθεί προς όφελός του ο Μάριο Ντράγκι».

«Η Μέρκελ είναι παγιδευμένη μεταξύ της σκληρής λογικής της κρίσης και της γερμανικής πολιτικής», είπε ο Αμερικανός οικονομολόγος για τη Γερμανίδα καγκελάριο. «Υπάρχουν δύο επιλογές: είτε συμφωνεί με τα βήματα για τη σωτηρία του ευρώ, που σημαίνει ότι πολιτικά έχει τελειώσει, είτε το ευρώ καταρρέει, οπότε και πάλι πολιτικά έχει τελειώσει. Είναι πραγματικά μια πολύ δύσκολη κατάσταση για την καγκελάριο» πρόσθεσε.

Για τον Πολ Κρούγκμαν οι εξελίξεις στην Ισπανία θα είναι καθοριστικές. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, την έξοδο της οποίας από την ευρωζώνη αναμένει εντός του 2012, η Ισπανία δεν χρειάζεται ένα πακέτο διάσωσης. «Σε τελική ανάλυση το πακέτο διάσωσης δεν ωφέλησε ούτε την Ελλάδα» λέει ο Αμερικανός οικονομολόγος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρευστότης μηδέν! Στις 20/8 λήγει το ομόλογο των 3,2 δισ. – Reuters: Η Ελλάδα θα εκδώσει κι άλλα έντοκα γραμμάτια

Ρέσλερ Νο2: “Φυσικά και η Ελλάδα μπορεί να βγει από το ευρώ”

Γκάιτνερ: Οι Ευρωπαίοι δεσμεύτηκαν ν’ αντιμετωπίσουν την κρίση – Κόσμος

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε