Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ελλάς-Γαλλία… συμμαχία: «Έτοιμες για όλα οι γαλλικές τράπεζες»

ΦΩΤΟ REUTERS

«Όποιο κι αν είναι το ελληνικό σενάριο και όποιες προβλέψεις κι αν υιοθετηθούν, οι γαλλικές τράπεζες έχουν τα μέσα για να αντεπεξέλθουν», επεσήμανε ο Κριστιάν Νουαγέ.

«Οι γαλλικές τράπεζες δεν έχουν ούτε ανησυχίες ρευστότητας ούτε πρόβλημα φερεγγυότητας», τόνισε.

Οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται υπό την πίεση των αγορών εδώ και πολλές ημέρες. Σήμερα το πρωί σημείωσαν νέα πτώση με το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου του Παρισιού, με τη Societe Generale να χάνει σχεδόν 10%. Οι επενδυτές ανησυχούν ιδιαίτερα για τα επίπεδα ρευστότητας των τραπεζών.

Ο Νουαγέ εξήγησε πως οι τράπεζες του ευρωσυστήματος διαθέτουν ένα μαξιλάρι στοιχείων ενεργητικού ύψους 5 τρισεκατομμυρίων ευρώ που μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

«Όσον αφορά τη φερεγγυότητα, οι γαλλικές τράπεζες έχουν ήδη προσθέσει, μέσα σε 2 χρόνια, 50 δισεκατομμύρια ευρώ στα ίδια κεφάλαιά τους και θα συνεχίσουν να τα αυξάνουν ενόψει της εφαρμογής των σχετικών διεθνών κανονισμών», δήλωσε ακόμη ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας.

Η κυβέρνηση φάνηκε επίσης καθησυχαστική σχετικά με τις ανησυχίες που δημιουργούν οι γαλλικές τράπεζες, παραμερίζοντας την υπόθεση μιας μερικής εθνικοποίησής τους.

Η Societe Generale, που μοιάζει πιο εύθραυστη στα μάτια των αγορών, έχει από την πλευρά της ανακοινώσει ένα σχέδιο οικονομιών, με καταργήσεις θέσεων εργασίας. Θα προχωρήσει σε μείωση του κόστους λειτουργίας της καθώς και στην πώληση μονάδων της αξίας 4 δισ. ευρώ έως το 2013, προκειμένου να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση.

Η ανακοίνωση της γαλλικής τράπεζας, η οποία είναι μητρική της ελληνικής Γενικής Τράπεζας, είχε ως σκοπό να μετριάσει τις αναμενόμενες επιπτώσεις από την υποβάθμισή της, δήλωσε στο Reuters τραπεζικός αναλυτής.

Με μία αιφνιδιαστική κίνηση, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μείωση των θέσεων εργασίας και του κόστους λειτουργίας της, στην επιτάχυνση της διαδικασίας πώλησης τοξικού ενεργητικού της καθώς και στην πώληση μονάδων της διαχείρισης περιουσίας και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν πείθουμε πια κανέναν – Μας κάνουν ΝΤΟΥ με δηλώσεις για χρεοκοπία και αποβολή από το ευρώ – Γκρεμίζουμε ευρώ, Χρηματιστήρια ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

Bloomberg: Βλέπει υποβάθμιση γαλλικών κολοσσών από Moody’s

Τι θα συμβεί εάν χρεοκοπήσουμε

Η Ελλάδα γκρεμίζει το ευρώ και τις αγορές παγκοσμίως

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε