Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Εμπορικές συμφωνίες 10 δισ δολαρίων μεταξύ Αργεντινής – Κίνας

Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες ήταν τεταμένες τους τελευταίους μήνες.

Η Αργεντινή και η Κίνα πρόκειται να υπογράψουν σήμερα στο Πεκίνο εμπορικές συμφωνίες ύψους 10 δισ. δολαρίων (7,91 δισ. ευρώ) κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της προέδρου Κριστίνα Κίρτσνερ, ανακοίνωσε σήμερα ο αργεντίνος ΥΠΕΞ Έκτορ Τίμερμαν.

«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι. Θα υπάρξουν εμπορικά συμβόλαια άνω των 10 δισ. δολαρίων», τόνισε ο Τίμερμαν, χωρίς να προσθέσει άλλες λεπτομέρειες.

Η Κίρτσνερ, που πρόκειται να συναντηθεί με τον κινέζο ομόλογό της Χου Ζιντάο, είχε ακυρώσει στα τέλη Ιανουαρίου την επίσκεψή της στην Κίνα εξαιτίας μίας πολιτικο-θεσμική κρίσης.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες ήσαν τεταμένες τους τελευταίους μήνες. Η κυβέρνηση του Μπουένος Άιρες είχε καλέσει τον κινέζο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για τους περιορισμούς που είχε επιβάλλει το Πεκίνο στις εισαγωγές σογιέλαιου, του οποίου η λατινοαμερικανική χώρα είναι ένας από τους κυριότερους εξαγωγείς.

Παρά ταύτα, οι κινεζικές εξαγωγές στην Αργεντινή πέρασαν από το 5,2% το 2003 στο 12,5% το 2009, ενώ το Μπουένος Άιρες έχει να παρουσιάσει εμπορικό έλλειμμα 2 δισ. δολαρίων απέναντι του Πεκίνου την τελευταία διετία.

Οι εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στην Αργεντινή και την Κίνα έχουν περάσει από τα 4 δισ.δολάρια το 2004 στα 14 δισ. δολάρια το 2008, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε