Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Εν αναμονή των αποφάσεων της ΕΚΤ το ευρώ κινείται ανοδικά

Εν αναμονή των αποφάσεων της ΕΚΤ το ευρώ κινείται ανοδικά

Ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου ενόψει των ανακοινώσεων του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για το πρόγραμμα εξαγοράς κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά.

 Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,25748 δολάρια από το επίπεδο των 1,2598 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Στη διάρκεια της ημέρας το ευρώ άγγιξε τα 1,2628 δολάρια, για να διορθώσει ωστόσο στη συνέχεια. Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας μιλώντας χθες σε Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποσαφήνισε ότι οι εξαγορές βραχυχρόνιων κρατικών ομολόγων δεν συνιστούν νομισματική κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, όπως ισχυρίζεται η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, η οποία ως γνωστόν αντιτίθεται στο σχέδιο αυτό. Σε κάθε περίπτωση οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ αναμένεται να πραγματοποιηθούν μεθαύριο, Πέμπτη.

Ωστόσο η νέα αυτή πολιτική της ΕΚΤ αντιμετωπίζεται πλέον με σκεπτικισμό από τους αναλυτές, όσον αφορά στην αποτελεσματικότητά της στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, καθώς θα πρέπει να ξεπεραστούν και τα πιθανά εμπόδια που παρεμβάλλονται όπως για παράδειγμα η απόφαση του Συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας ως προς τη νομιμότητα του Μόνιμου Μηχανισμού βοήθειας (ΕSM).

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος το σύνολο των συναλλαγών ανήλθε σε 11 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 10 εκατ. ευρω αφορούσαν σε εντολές αγοράς και το 1 εκατ. ευρώ σε εντολή πώληση . Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε σημαντικά στο 21,83% από 23,08% χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,37% να περιοριστεί στο 20,46% από 22,53% χθες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,79%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,66% από 0,67%, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 0,53%, στο τρίμηνο παρέμεινε στο 0,27%, ενώ στο μήνα διατηρήθηκε στο 0,12%

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε