Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Ένα καλό νέο, το ΙΟΒΕ διαπιστώνει ανάκαμψη!

Την έστω και οριακή ανάκαμψη τον Δεκέμβριο στο δείκτη Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα το ΙΟΒΕ την αποδίδει στη νέα κυβέρνηση Παπαδήμου.

Σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα κινείται τον Δεκέμβριο ανοδικά αφού έπιασε τις 70,4 μονάδες από 68,6 μονάδες τον Νοέμβριο.

Οι οριακές βελτιώσεις αφορούν στις επιχειρηματικές προσδοκίες στις κατασκευές και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη και σχετίζονται με την πολιτική σταθερότητα από το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Ζόρικα είναι τα πράγματα σχετικά με τη βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο αφού σε αυτούς τους τομείς καταγράφεται επιδείνωση των προσδοκιών.

Διαβάστε αναλυτικότερα τα στοιχεία:

Στη Βιομηχανία, εντείνονται οι αρνητικές προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής και οι εκτιμήσεις για παραγγελίες προς προμηθευτές, με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα αντίθετα να καταγράφουν μικρή αποκλιμάκωση.

Στις Υπηρεσίες, πτωτικά κινούνται οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών και την τρέχουσα πορεία της ζήτησης, εξελίξεις οι οποίες αντισταθμίζονται από την άμβλυνση των αρνητικών προβλέψεων για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης.

Στο Λιανικό Εμπόριο, οι πολύ αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις και ιδιαίτερα οι προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων το επόμενο τρίμηνο διευρύνονται, ενώ τα αποθέματα αποκλιμακώνονται ήπια.

Στις Κατασκευές, οι πολύ χαμηλές εκτιμήσεις για το επίπεδο προγράμματος εργασιών των επιχειρήσεων καταγράφουν άνοδο, ενώ οριακή βελτίωση σημειώνεται και στις εξαιρετικά δυσμενείς προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου.

Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες, ενώ οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται οριακά. Τις εξελίξεις αυτές αντισταθμίζει η βελτίωση στην πρόθεση για αποταμίευση, μετά το ιστορικά χαμηλό ρεκόρ του Νοεμβρίου, ενώ οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας καταγράφουν οριακή επιδείνωση, σημειώνοντας όμως νέο ιστορικά υψηλό ρεκόρ.

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε