Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ενίσχυση των τραπεζών ζητά η Μέρκελ

 Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εκτίμησε σήμερα από το Βερολίνο “δεν θα πρέπει να διστάσουμε” να ανακεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζες που θα το χρειαστούν, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την αντοχή πολλών ευρωπαϊκών τραπεζών.

“Πιστεύω ότι αν κριθεί απαραίτητο (να ανακεφαλαιοποιήσουμε) θα πρόκειται για λογικά επενδεδυμένα χρήματα και δεν θα πρέπει να διστάσουμε να το κάνουμε διότι οι ζημιές θα είναι μεγαλύτερες”, αν οι τράπεζες τελικά χρειαστεί να σωθούν από τα κράτη, δήλωσε η Μέρκελ επισημαίνοντας ότι “λαμβάνει σοβαρά υπόψη” τις ανησυχίες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η γερμανίδα καγκελάριος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ και τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία υπογράμμισε ότι οι τράπεζες που το έχουν ανάγκη “στο μέλλον” θα μπορούν να στραφούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

“Έχουμε ενισχύσει τους πόρους” αυτού του ταμείου με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να επωφεληθούν οι τράπεζες, μέσω των αιτημάτων των ενδιαφερόμενων χωρών και μόνο στην περίπτωση που οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν “απειλούν την ευρωζώνη στο σύνολό της”, επεσήμανε η Μέρκελ.

Ήδη από χθες Τετάρτη η Μέρκελ είχε ζητήσει να βοηθηθούν οι αδύναμες τράπεζες της ευρωζώνης, που αντιμετωπίζουν προβλήματα από τα τοξικά στοιχεία των ενεργητικών τους και τα κρατικά ομόλογα υπερχρεωμένων κρατών, η αξία των οποίων πέφτει μέρα με την ημέρα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε