Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Έντονες διακυμάνσεις στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου

Έντονες διακυμάνσεις στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου

Έντονες διακυμάνσεις εμφανίζει σήμερα η ισοτιμία ευρώ δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα συνεχίζει να κινείται στον απόηχο των εγχώριων πολιτικών εξελίξεων.

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2746 δολάρια από το επίπεδο των 1,2769 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2738 δολάρια.

Η νέα εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα και το σενάριο εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, επηρεάζουν αρνητικά το ευρωπαϊκό νόμισμα. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε σήμερα ότι η παραμονή της Ελλάδος στην ευρωζώνη συνιστά την ισχυρή προτίμηση της Κεντρικής Τράπεζας ωστόσο συμπλήρωσε ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει προσηλωμένη στη βασική της καταστατική αρχή η οποία συνίσταται στη διαφύλαξη της σταθερότητας των τιμών. Ξεκαθάρισε επίσης ότι το ζήτημα της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ δεν αποτελεί θέμα συζήτησης στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας, το οποίο μάλιστα όπως τόνισε ο ίδιος δεν μπορεί να λάβει απόφαση επί του θέματος αυτού. Μιλώντας στη Φρανκφούρτη ο Mario Draghi υπογράμμισε ότι “πρωταρχική βούληση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ αποτελεί η παραμονή της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ”.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές πώλησης και τα 3 εκατ. ευρω σε εντολή αγοράς. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 30,14% από 28,48% χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,49% να διευρυνθεί περαιτέρω στο 28,65% από 27,02% χθες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,26% από 1,27% χθες, στη διάρκεια των 9 μηνών παρέμεινε στο 1,12% στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 0,97%, στο τρίμηνο κυμαίνονταν στο 0,68% ενώ στο μήνα παρέμεινε στο 0,39%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε