Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Επαναφέρουν τις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αλλά με κλειστή Βουλή – Όλες οι ρυθμίσεις

Επαναφέρουν τις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αλλά με κλειστή Βουλή – Όλες οι ρυθμίσεις

– Λόγω του κλεισίματος της Βουλής μάλλον θα υπάρξει πράξη νομοθετικού πλαισίου
– Όπως φαίνεται τελικά η ΕΚΤ και το ΔΝΤ έδωσαν την έγκρισή τους για αυτό
– Παρατεινόταν από τα 4 στα 5 χρόνια η περίοδος ρύθμισης των χρεών, όμως όμως ο χρόνος άρχιζε να μετρά από την περίοδο κατάθεσης της αίτησης

Μετά τον μεγάλο σάλο που είχε προκληθεί για την απόσυρση της τροπολογίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καθώς όπως είχε πει ο υπουργός Απασχόλησης, κ. Κουτρουμάνης υπήρχαν κάποιες διαβουλεύσεις που έπρεπε να γίνουν με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, σήμερα τελευταία ημέρα της Βουλής για την παρούσα κυβέρνηση, ο κ. Κουτρουμάνης άφησε ένα ευχάριστο ανοιχτό ενδεχόμενο.

Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου ενδέχεται να προωθηθούν οι ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. Ο κ. Κουτρουμάνης ενημέρωσε ότι μόλις προ ολίγου ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για το θέμα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και υπήρξε θετική εξέλιξη ως προς τις προτεινόμενες από την κυβέρνηση ρυθμίσεις.

Ως εκ τούτου υπάρχει πλέον η δυνατότητα να προχωρήσει η δέσμη των ρυθμίσεων για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες.

Το μόνο πρόσκομμα που τίθεται είναι ότι απόψε η Βουλή ολοκληρώνει τις εργασίες της κι έτσι ο κ. Κουτρουμάνης ενημέρωσε ότι κατόπιν συνεννόησης με το γραφείο του πρωθυπουργού μπορεί να προωθηθεί πράξη νομοθετικού περιεχόμενου έτσι ώστε η δέσμη των μέτρων να αποκτήσει ισχύ.

Τι προέβλεπε το άρθρο 49 που είχε αποσυρθεί κακήν κακώς:

– Όριζε πως φυσικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα με προσωπική ιδιωτική εργασία εντάσσονται πλέον στον ν. 3869/2010 με αποτέλεσμα να διασφαλίζονται έναντι των τραπεζών, καθώς σε αυτά δεν επιτρέπεται να πτωχεύσουν. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται διοικητική ρύθμιση των χρεών τους σε μια ενέργεια που επιβλήθηκε, βάσει του αιτιολογικού του νέου σχεδίου νόμου, από τη διαπιστωμένη απροθυμία συνεργασίας των τραπεζών σε αυτό το σημείο.

– Δινόταν η δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης των χρεών των οφειλετών πριν την κατάθεση της αίτησης για ρύθμιση.

– Παρατεινόταν από τα 4 στα 5 χρόνια η περίοδος ρύθμισης των χρεών, όμως όμως ο χρόνος άρχιζε να μετρά από την περίοδο κατάθεσης της αίτησης κι όχι από το χρονικό σημείο έκδοσης της απόφασης. Με τον τρόπο αυτό υποστηριζόταν ότι τερματίζεται η μακρόχρονη διαδικασία αναμονής για τους οφειλέτες.

– Δινόταν η δυνατότητα στο δικαστήριο να ρυθμίσει την οφειλή για εξαίρεση από τη ρευστοποίηση της κύριας κατοικίας κατά είκοσι έως τριάντα πέντε χρόνια.

– Το ποσό ανά ατομικό τραπεζικό λογαριασμό που δεν μπορούσε να κατασχεθεί ανέβαινε πλέον στα 1.500 ευρώ ενώ σε κοινό λογαριασμό τα 2.000 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν πρόκειται να κουρευτούν τα δάνεια των νοικοκυριών

Επαναφέρουν τη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Έφεραν νύχτα τροπολογία πρόκληση για τη χρηματοδότησή τους – Το “κόλπο” για να γλιτώσουν τα υπερχρεωμένα κόμματα

Μετά το σάλο επαναφέρουν νέες ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που απέσυραν αιφνιδιαστικά – Ερώτημα εάν θα αλλάξουν τα προβλεπόμενα

Απέσυραν ξαφνικά τις ευεργετικές ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Τι θα γίνει επιτέλους με τους δανειολήπτες; – Ζητούν άμεσα μέτρα και κούρεμα των δανείων

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε