Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Επανεξετάζεται η φορολόγηση των αποζημιώσεων

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ύστερα από τη θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσε η επίμαχη διάταξη, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί η φορολόγηση των χαμηλών αποζημιώσεων λόγω απολύσεων.

Μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι στόχος της διάταξης στο φορολογικό νομοσχέδιο είναι να φορολογηθούν οι υπερβολικές αποζημιώσεις των μεγαλοστελεχών των τραπεζών και των καναλιών. 

Δυστυχώς, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, χρειάστηκε να καταφύγουμε και σε μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα. «Σας διαβεβαιώ, έχουμε απόλυτη επίγνωση της μεγάλης δυσκολίας που αυτό δημιουργεί. Ήταν όμως ανάγκη να γίνει, ανάγκη για να υποστηριχθεί ακόμη περισσότερο η προσπάθεια να συμμαζευτούν τα ελλείμματα και τα χρέη μας». 

Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως με όσα είπε στην ομιλία του έδωσε συγχωροχάρτι στη Νέα Δημοκρατία και χρέωσε την ύφεση του 2009 στη σημερινή κυβέρνηση και στα δημοσιονομικά μέτρα που έλαβε. Δεν υπάρχει, όμως, κανείς που να επιλέγει την ύφεση, αλλά τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν δεν υπήρχε ένα έλλειμμα 30 δισ. και ένα χρέος 300 δισ., επεσήμανε. 

«Αυτό το πρόγραμμα στηρίχθηκε σε μία κακή αφετηρία από τα λάθη και τις παραλείψεις της προηγούμενης αποτυχημένης πενταετίας. Θα ήταν καλύτερα, αν πριν έξι μήνες τα στελέχη της ΝΔ ως υπουργοί επεδείκνυαν τον ίδιο ζήλο στο να κάνουν υποδείξεις». Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση Καραμανλή πως αν δεν είχε διορίσει 100.000 άτομα τα τελευταία πέντε χρόνια, κι αν δεν έκανε φορολογικά δώρα στους έχοντες: «Έχετε μεγάλο πολιτικό θράσος να χρεώνετε σε μας την αρνητική αναπτυξιακή κατάσταση». 

Ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά πως δεν λέει λέξη για τις ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ, ενώ είχε και διάλογο με τον με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστα Μαρκόπουλο, τον οποίο χωρίς να κατονομάσει, επικαλούμενος δημοσίευμα, είπε ότι σε μεγάλο τραπέζι που έκανε παρουσία του προέδρου της ΝΔ και άλλων στελεχών, δεν πήρε απόδειξη από το κατάστημα. 

Από την πλευρά του, ο κ. Μαρκόπουλος κάλεσε τον υπουργό να μη δίνει βάση σε κουτσομπολίστικα δημοσιεύματα και κατέθεσε την σχετική απόδειξη στα πρακτικά της Βουλής. «Χαίρομαι, αν είναι έτσι, εγώ έκανα μια γενική παρατήρηση και ζήτησα να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη όσα λέμε στην αίθουσα αυτή», απάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου. 

Κατσέλη: «Η ανάπτυξη δε γίνεται με μαγικό ραβδί» 

Πέντε μεγάλες δέσμες αναπτυξιακών πολιτικών που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη δείχνουν τον δρόμο των προσπαθειών που αναπτύσσονται και των τομών που συντελούνται, τόνισε η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη στην παρέμβασή της. 

Τόνισε ότι η ανάπτυξη δε συντελείται με μαγικό ραβδί, αλλά απαιτούνται επίμονες προσπάθειες, αφού κατά μέσο όρο για να αποδώσει μία προσπάθεια θέλει 3,5 με 4 χρόνια, είπε και πρόσθεσε: «άρα πληρώνουμε την αναπτυξιακή αδράνεια των τελευταίων 5 ετών». 

Επεσήμανε όμως ότι δεν αρκούν απλώς τα κατάλληλα αναπτυξιακά εργαλεία ή ο κατάλληλος αναπτυξιακός νόμος ή η υλοποίηση του ΕΣΠΑ, αλλά η κινητοποίηση όλων που θα επιφέρει τη στήριξη της αγοράς, ενώ προέβλεψε ότι αποτελέσματα θα υπάρξουν από το 2011, εφόσον αποκατασταθεί η ηρεμία στις αγορές. 

Αναλύοντας τις πέντε προτεραιότητες η κ. Κατσέλη έθεσε ως πρώτη την ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων, με διάθεση περί των 800-900 εκ. το μήνα. Μίλησε μεταξύ άλλων για ολοκλήρωση του Γ’ ΚΠΣ και επιτάχυνση υλοποίησης του ΕΣΠΑ από 6% που είναι σήμερα στο 15%, με στόχο να καταστεί το ΕΣΠΑ καταλύτης και για ιδιωτικές επενδύσεις. 

Δεύτερη προτεραιότητα – στόχος η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών. Ήδη ψηφίστηκε ο νόμος για τη ρύθμιση των οφειλών και έξοδο από τον «Τειρεσία» με απότοκο την αύξηση της ρευστότητας. Νέα προγράμματα κάλυψης μέσω του ΤΕΜΠΜΕ τις επόμενες ημέρες θα καλύψουν 100.000 μικρομεσαίες. 

Τρίτος στόχος η ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας και η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας με νομοσχέδιο που κατατίθεται και θα προβλέπει την ίδρυση επιχείρησης από 39 μέρες και 15 βήματα σε 1 ημέρα και 1 βήμα και άλλο νομοσχέδιο για απλοποίηση της αδειοδότησης και της λειτουργίας επιχειρήσεων. Στον τομέα αυτό τομή χαρακτήρισε η υπουργός το ηλεκτρονικό σύστημα επανατιμολόγησης των φαρμάκων. 

Τέταρτο βήμα η προστασία της υγιούς επιχειρηματικότητας με τη χρηματοδότηση μέσα στο 2010 επενδυτικών προγραμμάτων που είχαν μείνει ανεκπλήρωτα ή προς αξιολόγηση. 

Πέμπτο βήμα τέλος, η αποτελεσματική εποπτεία της αγοράς με νομοσχέδιο που έρχεται προς κατάθεση και το οποίο θα αναμορφώνει το πλαίσιο για τον ανταγωνισμό.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε