Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Επανέρχεται στη σταθερότητα το ευρώ

Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει σήμερα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου.

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν 1,3107 δολάρια από το επίπεδο των 1,3118 δολαρίων που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3119 δολ.

Θετικό το κλίμα για το ευρώ μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων. Είναι ενδεικτικό ότι αρκετοί επενδυτικοί οίκοι (όπως η Morgan Stanley) αναθεωρούν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για την συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, εκτιμώντας ότι θα ισορροπήσει στο επίπεδο του 1,30. Οι προσδοκίες αυτές στηρίζονται κατά κύριο λόγο στην πολιτική ενίσχυσης της ρευστότητας που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Από την άλλη πλευρά το δολάριο ευνοείται από τα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται το ενδεχόμενο εφαρμογής πρόσθετων νομισματικών μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης.

Στη δευτερογενή αγορά την πρώτη ημέρα μετάβασης στο νέο καθεστώς μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων δεν καταγράφηκαν συναλλαγές στο ΗΔΑΤ. Εξάλλου ανοικτά παραμένουν αρκετά ζητήματα όπως για παράδειγμα ο ορισμός του νέου δεκαετούς ομολόγου αναφοράς (bench mark bond) με δεδομένο ότι από τα νέα ομόλογα που εκδόθηκαν δεν υπάρχει κάποιο δεκαετούς διάρκειας. Από τα νέα ομόλογα εκείνο που βρίσκεται πλησιέστερα είναι εκείνο που λήγει το 2023 (11 έτους διάρκειας) του οποίου η απόδοση κυμαίνονταν σήμερα στο 19%.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους σημείωσαν οριακή υποχώρηση. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,52% στη διάρκεια των 9 μηνών υποχώρησε στο 1,37% στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 1,19%, στο τρίμηνο περιορίστηκε περαιτέρω στο 0,88% από 0,89%, ενώ ο μήνας διαμορφώθηκε στο 0,48% από 0,49%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε