weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Επέκταση των μέτρων και στον ιδιωτικό τομέα ζητά ο Ρεν

Επέκταση των μέτρων και στον ιδιωτικό τομέα ζητά ο Ρεν | Newsit.gr
ΦΩΤΟ REUTERS

Ερωτηθείς – στο πλαίσιο ομιλίας του στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής- για το πώς χώρες όπως η Ελλάδα που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, θα μπορέσουν στο μέλλον να κινητοποιήσουν τους παράγοντες ανάπτυξης, θα μπορέσουν να έχουν βιώσιμη ανάπτυξη και εάν για αυτό θα χρειάζονται ευρωπαϊκή βοήθεια, ο Φινλανδός Επίτροπός σημείωσε πως είναι σημαντικό τα μέτρα περικοπής των δαπανών που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για τον δημόσιο τομέα να επεκταθούν και στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που, όπως διευκρίνισε, εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους.

Διαβεβαίωσε και μάλιστα με κατηγορηματικό τρόπο πάντως ότι δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προτεραιότητα αποπληρωμής των δανείων που θα χορηγηθούν στην Ελλάδα ο Ολι Ρεν τόνισε ότι «η τοποθέτηση αυτή παίρνει ως δεδομένη την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα».

Όσον αφορά στο γεγονός πως τα spreads δε μειώνονται, εκτίμησε πως αυτό δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης των αγορών προς την Ελλάδα και το μηχανισμό στήριξης για αυτό και «θα παρακαλούσα όλους τους πολιτικούς σχολιαστές να είναι όσο πιο υπεύθυνοι γίνεται και να μην διασπείρουν φημολογίες», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά με το πρόβλημα που πιθανόν να αντιμετωπίσει η Γερμανία λόγω της προσφυγής Γερμανού πολίτη στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ο κοινοτικός επίτροπος είπε ότι «η Γερμανία μαζί με τις άλλες 15 χώρες έχει δεσμευτεί να συμμετέχει στο μηχανισμό στήριξης προς την Ελλάδα, εφόσον αυτός χρειαστεί και ζητηθεί. Το πρώτο βήμα θα είναι να υπάρξει επίσημο αίτημα της Ελλάδας. Το δεύτερο βήμα θα είναι η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτός ο μηχανισμός είναι απόλυτα συμβατός με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη και δεν τίθεται θέμα ρήτρας διάσωσης κράτους μέλους. Δεν έχω κανένα λόγο να αμφιβάλλω για τη δέσμευση της Γερμανίας να στηρίξει την Ελλάδα».

Συμπλήρωσε δε ότι η πρόσφατη παγκόσμια οικονομική κρίση έδειξε καθαρά ότι πλέον η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να θεωρείται ως δεδομένη παρά το γεγονός ότι γίνονται μικρά βήματα προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης. Ο φόβος που υπάρχει πλέον παντού είναι εκείνος της ανεπαρκούς ανάπτυξης, γεγονός που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας και στην ανταγωνιστικότητα, είπε. Ο στόχος πρέπει να είναι ένας, τόνισε, αυτός της βιώσιμης ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας και γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται η Ευρώπη να μεταβάλει τον τρόπο δράσης και τη στρατηγική της.

Σύμφωνα με το Φιλανδό επίτροπο, οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία καθώς και η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας έδειξαν καθαρά ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ενισχυθεί ο συντονισμός της οικονομικής πολιτικής και η δημοσιονομική παρακολούθηση στις χώρες της ευρωζώνης. Χρειάζεται πλέον η δημιουργία μιας πραγματικής και γνήσιας οικονομικής και νομισματικής ένωσης, είπε και σημείωσε ακόμη πως για το σκοπό αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Μαρτίου αποφάσισε τη σύσταση μιας ομάδας εργασίας που θα ασχοληθεί με το ζήτημα του καλύτερου συντονισμού της οικονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη.

Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε στο Κολλέγιο των κοινοτικών επιτρόπων, ενώ αύριο θα συζητηθεί από τους υπουργούς οικονομικών στο Eurogroup και στο Ecofin που θα πραγματοποιηθεί στην Ισπανία. Τόνισε επίσης ότι το θέμα αυτό θα αποτελέσει μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες, εάν όχι η κορυφαία, κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Ο Ρεν ανέφερε ότι κατά την άποψη της Επιτροπής η Συνθήκη της Λισσαβώνας παρέχει εκείνα τα εργαλεία και τους μηχανισμούς που είναι απαραίτητοι για τον καλύτερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής, όπως είναι το άρθρο 136 ενώ και το Εurogroup πλέον έχει στη διάθεσή του περισσότερα εργαλεία για την καλύτερη παρακολούθηση και εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Υπάρχουν τρεις μεγάλοι στόχοι: Η ενίσχυση του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης, η καλύτερη και πληρέστερη δημοσιονομική παρακολούθηση και η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού επίλυσης κρίσεων.

Σε ό,τι αφορά στον πρώτο στόχο, ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτό της συμμόρφωσης των κρατών μελών στα κριτήρια του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε όλα τα προληπτικά αλλά και διορθωτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, είπε. Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε, είπε ο Επίτροπος, πέρα από την καθαρά δημοσιονομική παρακολούθηση ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μακροοικονομικές ανισορροπίες και τις ανισορροπίες στο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας ανάμεσα στα κράτη μέλη, που μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες.

Αναφορικά με το μηχανισμό δημιουργίας διαχείρισης κρίσεων, ο Επίτροπος είπε ότι ο ad hoc μηχανισμός που συζητήθηκε την Κυριακή για την Ελλάδα, εξυπηρετεί μεν την άμεση ανάγκη που αντιμετωπίζει η χώρα ωστόσο η Επιτροπή θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού επίλυσης κρίσεων, που θα χρησιμοποιείται ως έσχατη λύση και θα δίνει ισχυρά αντικίνητρα στα κράτη μέλη (στο να προσφύγουν σε αυτόν) ενώ θα διέπεται και από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.

#TAGS MM