Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Επέστρεψε 1 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες

Επέστρεψε 1 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες

Περιορισμένη εισροή καταθέσεων περίπου 1 δισ. ευρώ παρατηρήθηκε το Σεπτέμβριο.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το σύνολο των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις ελληνικές τράπεζες διαμορφώθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 154,3 δισ. ευρώ από 153,4 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Ωστόσο οι απώλειες των καταθέσεων από τις αρχές του 2010 ξεπερνούν τα 82 δισ. ευρώ. Αντιθέτως στο μέτωπο των δανείων συνεχίστηκε και το Σεπτέμβριο η μείωση τους κατά 4,5% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, καθώς η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 468 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις η καθαρή ροή της χρηματοδότησης , ήταν αρνητική κατά 158 εκατ. ευρώ ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης ήταν λιγότερο αρνητικός στο -4,9%, από -5,3% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στο -4,6% , ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ήταν λιγότερο αρνητικός στο -10,2% το Σεπτέμβριο του 2012, από -17,0% τον Αύγουστο του 2012.

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν οριακά θετική κατά 2 εκατ. ευρώ τον επισκοπούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης ήταν λιγότερο αρνητικός σε σχέση με το προηγούμενο μήνα (Σεπτέμβριος 2012: -4,1%, Αύγουστος 2012: -4,7%).

Αρνητική κατά 312 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες, με αποτέλεσμα το συνολικό χρέος των νοικοκυριών προς τις τράπεζες να υποχωρήσει στα 107, 5 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, στα στεγαστικά δάνεια καταγράφεται σε ετήσια βάση μείωση τους κατά 3,7% καθώς το Σεπτέμβριο οι αποπληρωμές δανείων ξεπέρασαν τις νέες χορηγήσεις κατά 201 εκατ. ευρώ (αρνητική ροή χρηματοδότησης). Το ανεξόφλητο ύψος των στεγαστικών στο τέλος Σεπτεμβρίου έφθασε τα 75 δισ. ευρώ.

Στα καταναλωτικά δάνεια παρατηρήθηκε μείωση τους κατά 5,3% σε σχέση με πέρυσι με αποτέλεσμα το ανεξόφλητο υπόλοιπο τους (δάνεια και κάρτες) να περιορίζεται στα 30,6 δισ. ευρώ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε