Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Έπιασε ”πάτο” το 2010 η οικονομία με ρεκόρ ύφεσης 6,6%

Το σοκαριστικό αυτό νούμερο αφορά στο τελευταίο τρίμηνο του 2010 σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ενώ ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας υποστηρίζει πως χωρίς το Μνημόνιο η οικονομία μας θα είχε συρρικνωθεί εως και 20%!
 

6,6% συρρικνώθηκε η ελληνική οικονομία στο τέταρτο τρίμηνο του 2010 και έτσι ο μέσος ετήσιος ρυθμός συρρίκνωσης του ΑΕΠ έφτασε στο 4,5%.
 
Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία για την πραγματική οικονομία αφού η μείωση στην ιδιωτική κατανάλωση φτάνει το 8,6% ενώ οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 19,4%.

Χωρίς τη στήριξη από το Μνημόνιο και την τρόικα η Ελληνική οικονομία θα είχε υποστεί μια απότομη συρρίκνωση της τάξης του 20%, “και αυτό είναι μια αισιόδοξη πρόβλεψη”, υποστήριξε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας.
 

Διαβάστε τι υποστήριξε ο κύριος Στουρνάρας :
”Εχουμε τρία χρόνια ύφεσης: το 2009 περίπου -2,5% [μείωση του ΑΕΠ], το 2010 περίπου -4,5% και το 2011 υπολογίζουμε περίπου -3% (στην πραγματικότητα υπολογίζουμε ότι η συρρίκνωση θα είναι λίγο μικρότερη από την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2011).
Συνολικά μιλάμε για μια συρρίκνωση [της οικονομίας] της τάξης του 10%. Αυτό δεν είναι τραγικό σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος, και δεν είναι τραγικό γιατί έχουμε την καλή τύχη να έχουμε το «μαξιλάρι» της Ευρωζώνης από κάτω μας. Αλλιώς [η οικονομία] θα είχε συντριβεί ήδη. Ετσι, σε όσους καταριούνται την τρόικα, η απάντησή μου είναι ότι αν δεν υπήρχε η τρόικα, το ΑΕΠ θα είχε συρρικνωθεί κατά 20% — και αυτή μπορεί ναι είναι αισιόδοξη πρόβλεψη.
 
Μια συρρίκνωση -10% δεν είναι και τόσο σπουδαία αν τη συγκρίνουμε με μια αύξηση [του ΑΕΠ] κατά 4,2% για 15 χρόνια [που προηγήθηκαν]. Αν αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να πληρωθεί για την ασωτία μας, δεν πρόκειται για τόσο μεγάλη τιμωρία. Αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το αν συνεχίσουμε να πετυχαίνουμε τους στόχους του μνημονίου, δεν λέμε ανόητα πράγματα όπως το ότι υπάρχει άλλος τρόπος και δεν ακούμε εκείνους που μας λένε ότι υπάρχει άλλος τρόπος”.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε