Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Επιφυλακτικό το ΔΝΤ, για την ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας

Η πρόβλεψη του ΔΝΤ για την αμερικανική ανάπτυξη το ’11 μειώθηκε σήμερα σε ποσοστό -0,6% (τελικά +2,3%).

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέφρασε σήμερα ανησυχία, “για τον άτονο και ανισόρροπο χαρακτήρα της ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας”, ενώ επεκτείνεται κατ’ αυτό ο “πόλεμος των νομισμάτων”.

“Η ώθηση στην ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας μοιάζει να εξασθενεί”, γράφει το ΔΝΤ στο έγγραφό του, “Προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας”, αποδεχόμενο ότι το έτος 2011 θα είναι ένα έτος επιβράδυνσης της ανάπτυξης σε όλο τον πλανήτη με πρόβλεψη ποσοστού ανάπτυξης +4,2%, από +4,8% φέτος.

Ο οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ με συνέντευξη τύπου στην Ουάσινγκτον επισήμανε τον άτονο χαρακτήρα της ανάπτυξης των Επτά πλουσιότερων του πλανήτη “όπου κατανάλωση κι επενδύσεις μειώνονται τώρα και γι αρκετό χρόνο” .

Η πρόβλεψη του ΔΝΤ για την αμερικανική ανάπτυξη το ’11 μειώθηκε σήμερα σε ποσοστό -0,6% (τελικά +2,3%), παραμένοντας πάντως ανώτερη του +1,5% της ευρωζώνης, αλλά και της γερμανικής (+2,0%), της ιαπωνικής (+1,5%) και της γαλλικής (+1,6%). “Δεν επαρκούν αυτά τα ποσοστά ανάπτυξης, δεδομένης της προηγηθείσας ύφεσης και των απενεργοποιημένων παραγωγικών διαδικασιών, άρα τα ποσοστά ανεργίας στάγδην θα μειωθούν στο ορατό μέλλον”. Αντίθετα, στους αναπτυσσόμενους κατανάλωση και επενδύσεις προχωρούν, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη, προσθέτει ο Μπλανσάρ.

Όμως στη Βραζιλία ειδικά το ’11 θα είναι από την οικονομική σκοπιά πολύ διαφορετικό–ανάπτυξη +4,1% από +7,5% φέτος.

“Προκύπτει ανισόρροπη, εξασθενημένη και πιθανόν μη βιώσιμη ανάπτυξη για όλον τον πλανήτη το ’11”, γνωμάτευσε στο ΔΝΤ. Αυτά, εξήγησε το ΔΝΤ, “επειδή οι αναπτυσσόμενοι έντονα δεν ανατίμησαν τα νομίσματά τους, αντίθετα ‘πολεμούν’ με τα βασικά νομίσματα, επειδή οι πλούσιοι δεν κάνουν ανάπτυξη, δεν συντονίστηκαν οι λεπτομερειακές πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης, δεν συντονίστηκαν εν γένει οι οικονομικές πολιτικές”.

–Την ορολογία “πόλεμος νομισμάτων” χρησιμοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Γκουΐντο Μαντέγκα την 27η Σεπτεμβρίου, έκτοτε όμως έκανε τον γύρο του πλανήτη…

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε