Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Επιμήκυνση και επιτόκια στις συνόδους Eurogroup και Ecofin – Η Fitch απειλεί με νέα υποβάθμιση

Κρίσιμες αποφάσεις για την στήριξη των χωρών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, αλλά και για το μέλλον ολόκληρης της ευρωζώνης, αναμένεται να ληφθούν σήμερα και αύριο στο Eurogroup και στο Ecofin.
Στην ατζέντα της σημερινής συζήτησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, αναμένεται να βρεθεί η αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με την Κομισιόν να επισημαίνει ότι η σχετική απόφαση πρέπει να ληφθεί άμεσα και πάντως όχι αργότερα από τις 4 Φεβρουαρίου, οπότε έχει προγραμματιστεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 

Στόχος του έλληνα υπουργού Οικονομικών είναι να διευθετήσει την εκκρεμότητα της επιμήκυνσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ και ίσως τη μείωση του επιτοκίου. Θα ακολουθήσει, την Τρίτη, η συνεδρίαση του Ecofin.

 
Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διαβεβαίωσε ότι καμία χώρα δεν έχει ανάγκη επί του παρόντος να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
 
Μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung», δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία ή το Βέλγιο έχουν αυτή τη στιγμή ανάγκη από τη βοήθεια αυτή, ούτε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάλυση της Ευρώπης.
 
«Δεν πιέζεται καμία χώρα να προσφύγει στο ταμείο αυτό, διότι στη συνέχεια θα υπάρξουν αυστηροί όροι σε ό,τι αφορά την εθνική δημοσιονομική και οικονομική πολιτική της», τόνισε ο κ. Σόιμπλε και εμφανίστηκε έτοιμος για αύξηση των κεφαλαίων του Ταμείου. «Πρέπει και θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα» ανέφερε.
 
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ανέφερε χθες ότι όλα τα μέτρα για τη σταθεροποίηση του ευρώ πρέπει να ενταχθούν σε ένα πλήρες πακέτο μέτρων.
 
«Είναι πολύ μεγάλης σημασίας να αναπτύξουμε μία πλήρη στρατηγική όπου οπωσδήποτε πρέπει να συμπεριλάβουμε μία στενότερη οικονομική συνεργασία», δήλωσε μετά από συνάντηση που είχε με μέλη του κυβερνώντος CDU. Πρόσθεσε ακόμη ότι «δεν μπορούμε απλά να βάζουμε ένα συγκεκριμένο ζήτημα κάθε μέρα».
 

Νεα υποβάθμιση από την Fitch;

H Fitch ίσως μειώσει εκ νέου την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, εάν η
οικονομία δεν επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης έως το τρίτο τρίμηνο του έτους ή εάν αποτύχει σε μία από τις τριμηνιαίες επιθεωρήσεις της από την ΕΕ και το ΔΝΤ, όπως είπε ο  επικεφαλής αναλυτής του οίκου αξιολόγησης στο Reuters.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε