Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Έρχεται η Eurostat για το δημόσιο χρέος

ΦΩΤΟ REUTERS

Εμπειρογνώμονες της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας έρχονται στην Αθήνα για να καταγράψουν το δημόσιο χρέος.

Επί της ουσίας, το κλιμάκιο έρχεται να κλείσει τις όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν και να εξετάσει αν οι δανειακές συμβάσεις με τη μορφή swaps που έγιναν την τελευταία 10ετία έχουν εγγραφεί στο δημόσιο χρέος. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε στο διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, ο επικεφαλής της Eurostat, Βάλτερ Ράντερμάτσερ.

Μετά την αλλαγή του κανονισμού από την Eurostat το 2008, οι συμβάσεις που γίνονται με τη μορφή swaps πρέπει να υπολογίζονται στο δημόσιο χρέος. Τον περασμένο Απρίλιο, η Eurostat δεν επικύρωσε τα στοιχεία για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι είναι πιθανή μία αύξηση του μεγέθους του κατά 7%, μετά την εξέταση των εκκρεμοτήτων, μεταξύ των οποίων και οι συμφωνίες swap.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πρόσθεσε ότι από την επίσκεψη των στελεχών της στην Ελλάδα θα έχει τις λεπτομέρειες που χρειάζεται, ώστε να αναθεωρήσει το ύψος του δημοσίου χρέους της Ελλάδας με την ανακοίνωση των δημοσιονομικών στοιχείων – για το χρέος και το έλλειμμα – σε όλες τις χώρες της ΕΕ στις 22 Οκτωβρίου.

Ο Γενικός Διευθυντής της Eurostat είπε στην ίδια συνέντευξη ότι «η περίπτωση της Goldman Sachs (σ.σ.:των swaps που έγιναν το 2000 και το 2001 με την τράπεζα αυτή) ήταν η αρχή» και ότι «υπάρχουν περισσότερες, ή αρκετές, συναλλαγές αυτού του είδους που πρέπει να αποσαφηνίσουμε».

Τέλος, εξέφρασε την άποψη πως η Ελλάδα σταμάτησε να χρησιμοποιεί τα swaps χρέους από το 2008, όταν άλλαξε ο κανονισμός της Eurostat. «Δεν έχουμε δει τα συμβόλαια των swaps», ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του και επίσης σημείωσε ότι και άλλες χώρες της ΕΕ είχαν προχωρήσει σε δάνεια με τη μορφή swaps – όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία και το Βέλγιο – αλλά πρόσθεσε ότι αυτές προσάρμοσαν ανάλογα το χρέος τους μετά την αλλαγή του κανονισμού.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε