Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Έρχεται νέα έκπτωση φόρου από συγκεκριμένες αποδείξεις

Αλλάζει το τοπίο με τις αποδείξεις, καθώς συνεχίζεται η φοροδιαφυγή. Αυξάνεται η έκπτωση φόρου που θα έχουν οι φορολογούμενοι.

Οι αλλαγές αφορούν στις αποδείξεις για δαπάνες επαγγελμάτων όπως γιατροί, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, οικιακοί βοηθοί, επαγγέλματα που παρουσιάζουν μεγάλα ποσοστά φοροδιαφυγής.

Η έκπτωση φόρου για όποιον συλλέγει τις συγκεκριμένες αποδείξεις μπορεί ακόμα και να διπλασιαστεί. Εξετάζεται παράλληλα η αύξηση του ανώτατου ορίου των αποδείξεων πάνω από τα 18.000 ευρώ, αλλά και η επιβολή πλαφόν στις αποδείξεις που θα αλλάζει κάθε χρόνο.
 

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς ο φορολογούμενος δικαιούται το αφορολόγητο ποσό των 12.000 ευρώ, εφόσον προσκομίζει τις νόμιμες αποδείξεις αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών.

Το ελάχιστο ύψος των αποδείξεων πρέπει να ανέρχεται στο 10% του ατομικού φορολογητέου εισοδήματός του, αν αυτό είναι μέχρι 12.000 ευρώ. Για εισόδημα μεγαλύτερο από 12.000 ευρώ το ελάχιστο ύψος των αποδείξεων υπολογίζεται στο 30% του δηλωθέντος εισοδήματος.

Για ατομικό εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων δαπανών. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν προσκομίσει το απαιτούμενο ποσό των αποδείξεων, τότε επί του ποσού που του υπολείπεται θα πληρώσει φόρο 10%.

Όταν η αξία των αποδείξεων είναι μεγαλύτερη από το απαιτούμενο ποσό, τότε παρέχεται έκπτωση 10% από τον φόρο στην πλεονάζουσα διαφορά. Το ίδιο ισχύει και για οικογένειες των οποίων οι αποδείξεις θα ξεπερνούν τα 30.000 ευρώ.

Για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου η Εφορία δεν αναγνωρίζει τις αποδείξεις για δαπάνες: απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού, τηλεπικοινωνιών, εισιτηρίων, ενοικίων, τα έξοδα για γιατρούς, νοσήλια, ασφάλιστρα, τόκους στεγαστικών δανείων, φροντιστηρίων και αμοιβές για δικηγόρους.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε