Παρασκευή, 26 Απρ.
15oC Αθήνα

Έρχεται στάση πληρωμών ή νέα μέτρα;

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Η λέξη οριακή ίσως δεν αρκεί πλέον για να περιγράψει την κατάσταση. Αυτή τη στιγμή είναι στον αέρα (κυριολεκτικά) η έκτη δόση την οποία πλήρωσε και πληρώνει ακόμη με αίμα ο ελληνικός λαός.

Αυτά τα 8 δισ. είναι το μάννα εξ ουρανού που περιμένει το υπουργείο για να πάρει ανάσα. Να μην κηρύξει (επισήμως) στάση πληρωμών. Το όριο είναι τα μέσα του μήνα. Ως τότε υπάρχει ρευστό. Μετά…

Η λέξη “δημοψήφισμα” απ’ τα χείλη του Πρωθυπουργού πάγωσε ταυτόχρονα τρεις αλληλένδετες μεταξύ τους διαδικασίες.

Τη διαπραγμάτευση για το κούρεμα που συνδέεται άμεσα με το επόμενο πακέτο το οποίο είναι με τη σειρά άμεσα συνδεδεμένο με το υπάρχον.

Δεν ήταν καθόλου τυχαία η αντίδραση του ΔΝΤ που απείλησε άμεσα με μη εκταμίευση των χρημάτων που αναλογούν σε αυτό για την 6η δόση. Τώρα λένε ότι η συνεδρίαση του ΔΝΤ για την δόση στην Ελλάδα θα γίνει στις 17 του μήνα, δυο μέρες μετά το… άδειασμα των ταμείων της χώρας.

Με τις διαδικασίες παγωμένες εκτός τειχών παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών φοβούνται και ανάλογες αντιδράσεις στο εσωτερικό.

Φοβούνται δηλαδή ότι οι πολίτες μέσα σε αυτό το κλίμα όπου και πάλι η λέξη χρεοκοπία παίζει στο τραπέζι θα φοβηθούν, δεν θα πάνε στις εφορίες και όποιο άλλο ταμείο για να πληρώσουν τη δόση της εφορίας, την έκτακτη εισφορά, την εισφορά για τα ακίνητα ακόμη και τον ΦΠΑ.

Όλα αυτά με τον προϋπολογισμό να έχει ήδη αποτύχει στα έσοδα που είναι μειωμένα και τις δαπάνες να αυξάνονται αντί να μειώνονται.

Που πάμε;
Η απάντηση, λένε κάποιοι που δεν κινδυνολογούν, αλλά απλά “διαβάζουν” τα στοιχεία έχει ήδη δοθεί.

Το κράτος αδυνατεί να πληρώσει εργολάβους, προμηθευτές, έχει πρόβλημα στις επιστροφές ΦΠΑ, ακόμη και στις επιστροφές της εφορίας στους φορολογούμενους…

Δίνουν ένα απλό παράδειγμα. Το κράτος δεν μπορεί να πληρώσει μια κατασκευαστική εταιρεία, η εταιρεία αδυνατεί να πληρώσει τους εργαζόμενους και… Η συνέχεια είναι γνωστή.

Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο μιας “απλής” καθυστέρησης στην καταβολή μιας μόνο δόσης και της αναταραχής … ολίγων ημερών.

Αν επέλθει η συμφωνία για το κούρεμα, αν η χώρα μπει κανονικά στο δρόμο της νέας δανειακής σύμβασης, αν, αν… Τίποτε δεν προμηνύει και το τέλος του δύσκολου δρόμου.

Αντίθετα. Έχουμε βγει εκτός πόλων των στόχων. Οι αποκρατικοποιήσεις αντί 5 δισ. δεν θα επιφέρουν πάνω από 1,5 τα έσοδα από τη φορολόγηση δεν επαρκούν. Η χώρα θα παραμείνει έστω και με την προοπτική εκλογών σε πολιτική αβεβαιότητα και η πολιτική αβεβαιότητα δεν ευνοεί τα έσοδα.

Με μόνη ουσιαστική οικονομική ενίσχυση τα 8 δισ της δόσης ένας ακόμη αριθμός αρκεί για να φανεί το οριακό της κατάστασης. Μισθοί και συντάξεις που πρέπει να πληρωθούν από το Δημόσιο τους επόμενους δυο μήνες ανέρχονται στα 5 δισ.

Άλλα 7 δισ. είναι τα έντοκα που πρέπει να εκδώσει το Δημόσιο για να καλύψει τα ομόλογα που λήγουν μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Θα βγούμε δηλαδή στις αγορές εν μέσω μιας κατάστασης που μόνο χαμηλά δεν θα κρατήσει τα επιτόκια.
Όλα αυτά δείχνουν ότι η χώρα μάλλον έχει ξεπεράσει και το τελευταίο όριο που είχε τεθεί.

Διαβάστε επίσης:
Θα τον ρίξουν οι βουλευτές του; – Την Παρασκευή η κρίσιμη ψηφοφορία

Τρία τα ερωτήματα του δημοψηφίσματος: “ναι ή όχι” στη σύμβαση, στην Ευρώπη ή στο ευρώ – Με τα συμφέροντα τα έβαλε ο Γιώργος πριν την ψήφο εμπιστοσύνης

Στις Κάννες κρίνονται όλα – Απειλούν με τη δόση, ζητούν να πάρει πίσω το δημοψήφισμα ο Γ. Παπανδρέου

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε