Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Έρχονται και νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Έρχονται και νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ
Αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ.Σαχινίδης. Θα γονατίσουν κι άλλο τα νοικοκυριά…

« Δεν έχω εικόνα για το πόσο θα αυξηθεί το τιμολόγιο της ΔΕΗ,αλλά εκείνο που ξέρω είναι ότι η ΔΕΗ μπορεί να προχωρήσει σε εξορθολογισμό του τρόπου λειτουργίας της,διότι αυτό το οποίο έχουμε αναλάβει εμείς ως υποχρέωση είναι να κάνουμε τα τιμολόγια να ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος. Τι σημαίνει αυτό; Οτι όσο πιο χαμηλό είναι το κόστος παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος τόσο μικρότερες θα είναι οι αυξήσεις που χρειάζεται να κάνει η ΔΕΗ στο ηλεκτρικό της ρεύμα » είπε ο ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.
 
Το σίγουρο είναι ότι από τον Ιανουάριο τις αυξήσεις τιμολογίων της ΔΕΗ δεν θα τις αποφύγει ο έλληνας καταναλωτής.

Μεταξύ των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Ελλάδα έναντι της τρόικας περιλαμβάνεται η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Ετσι, τα τιμολόγια ηλεκτρικού θα πάψουν να είναι ρυθμιζόμενα από την κυβέρνηση και θα αντανακλούν το πραγματικό κόστος. Τα επιδοτούμενα τιμολόγια με χαμηλές καταναλώσεις στα οικιακά μέχρι 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο και στα αγροτικά θα ακριβύνουν, ενώ θα φτηνύνουν τα τιμολόγια των εμπορικών επιχειρήσεων. Η πρόβλεψη που κάνουν ενεργειακοί παράγοντες είναι ότι την τριετία 2011-2013 η λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά 50%.

 
Ο κ. Σαχινίδης άφησε πάντως ανοικτό το θέμα προστασίας των φτωχότερων κοινωνικά στρωμάτων, λέγοντας ότι « σε κάθε περίπτωση,όποια απόφαση και αν πάρουμε θα συνυπολογίσουμε ποιες είναι οι επιπτώσεις στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες».
 
Η ΔΕΗ μέσω ου προέδρου της κ. Α. Ζερβού λέει ότι καμία απολύτως αύξηση δεν έχει εγκριθεί για όλες τις κατηγορίες των τιμολογίων της και εξακολουθούν να ισχύουν όπως εφαρμόζονται από την 1η Ιουλίου 2008, δηλαδή εδώ και περίπου 22 μήνες.
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε