Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Έρχονται νέες αυξήσεις Φ.Π.Α. και αντικειμενικών

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Από το 2011 έρχεται επέκταση του ΦΠΑ 23% σε προϊόντα και υπηρεσίες που σήμερα έχουν συντελεστή 11%

ενώ θα αυξηθούν εκ νέου οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων όπως αφήνει να εννοηθεί σε συνέντευξή του στη “Ναυτεμπορική” ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου
Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μια φημολογία περί αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ από το 23 από 25% ωστόσο δεν υπήρξε καμία επιβεβαίωση.
Τα μέτρα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο του μνημονίου που έχει υπογράψει η Ελλάδα με το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ και αναμένεται να αποφέρουν επιπλέον έσοδα τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.
“Υπάρχουν μέτρα για το 2011, όπως η αύξηση των αντικειμενικών αξιών και η επέκταση του βασικού ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες που σήμερα έχουν χαμηλό συντελεστή”,αναφέρει ο υπουργός.
Το ενδεχόμενο της αύξησης του ΦΠΑ από το 2011 όπως άφησε να εννοηθεί ο Γ. Παπακωνσταντίνου στη συνέντευξή του θα βάλει όμως φωτιά σε δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες καθώς δεν θα πρόκειται για αύξηση μιας ή δυο μονάδων αλλά για ουσιαστικό διπλασιασμό του φόρου.
Ως αιτία για την νέα αύξηση θα πρέπει να θεωρείται η βουτιά στα έσοδα του Κράτους από το Φ.Π.Α. λόγω κάμψης της κίνησης στην αγορά αλλά και της αδυναμίας επιχειρηματιών και εμπόρων να τον αποδώσουν.
Ο υπουργός στη συνέντευξή του κάνει λόγο επίσης για ανατροπές στον ελεγκτικό και τον εισπρακτικό μηχανισμό, αλλά και νέες λίστες από το ΣΔΟΕ με ηχηρά ονόματα φοροφυγάδων.
 

Διαβάστε επίσης:
Πήρε ¨φωτιά” το “καλάθι της νοικοκυράς”

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε