Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Έτσι θα γίνει η ενοποίηση των τραπεζών

Έτσι θα γίνει η ενοποίηση των τραπεζών

Τις πρώτες λεπτομέρειες του σχεδίου επίβλεψης των τραπεζών, το οποίο θα αφορά το σύνολο των τραπεζών της ευρωζώνης και θα υλοποιηθεί σταδιακά ήδη από τον Ιανουάριο του 2013 αποκάλυψε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Το σχέδιο αυτό θα αφορά όλες τις τράπεζες που δέχονται δημόσια χρηματοδότηση μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) από την 1η Ιανουαρίου του 2013, είπε ο κοινοτικός επίτροπός, αρμόδιος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Les Echoes.

Το σχέδιο αυτό, το οποίο ζητούν οι ευρωπαίοι ηγέτες για να περιοριστούν οι συστημικοί κίνδυνοι που τίθενται από τον τραπεζικό τομέα, θα επεκταθεί στη συνέχεια στις 6.000 τράπεζες της ευρωζώνης από την 1η Ιανουαρίου του 2014, παρά την βούληση της Γερμανίας να περιοριστεί σε ιδρύματα μεγάλου μεγέθους.

Για να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων όσον αφορά τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη νομισματική πολιτική, η επίβλεψη θα γίνεται από ένα “ξεχωριστό” συμβούλιο από το διοικητικό συμβούλιο και ο πρόεδρός του “θα λογοδοτεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να υπάρχει ένας δημοκρατικός έλεγχος σε αυτόν τον νέο οργανισμό”.

“Πιστεύουμε ότι μια πραγματική και ολοκληρωμένη επίβλεψη θα είναι λειτουργική για όλες τις τράπεζες. Πολλά προβλήματα έχουν προέλθει τα τελευταία χρόνια από μη συστημικές τράπεζες, όπως η Northern Rock, η Dexia ή η Bankia”, εξηγεί ο ευρωπαίος επίτροπος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι “για σκοπούς που δεν έχουν επιπτώσεις στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως η προστασία των καταναλωτών, θα εξακολουθήσει να επαρκεί η εθνική επίβλεψη”.

Οι συστημικές τράπεζες είναι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τέτοιου μεγέθους, σημασίας στην αγορά και παγκόσμιες διασυνδέσεις που ενδεχόμενα προβλήματα σε αυτές ή μια χρεοκοπία τους θα μπορούσε να κλονίσει σοβαρά το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο Μπαρνιέ παραδέχθηκε ότι αυτή η επίβλεψη είναι ένα βήμα προς μια τραπεζική ένωση, “ένα πιο ολοκληρωμένο σύστημα”, το οποίο θα υπάρξει με την δημιουργία, κυρίως, μιας “ευρωπαϊκής αρχής επίλυσης των τραπεζικών κρίσεων”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παπούλιας σε Προβόπουλο: Πολύ σίγουρο σας βλέπω ότι είστε καλά

Ανακοινώθηκε έκτακτη Σύνοδος Κορυφής

Ευρωζώνη: Η αύξηση του πληθωρισμού φέρνει νέα μείωση επιτοκίων;

Τώρα μαλώνουν μεταξύ τους ποιος πρωτομίλησε για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ!

Η αγοραστική μας δύναμη επέστρεψε στο 1980!

Eurostat: Η ανεργία στην Ελλάδα δεν έχει φρένο

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε