Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Eurobank: Aναγκαίο να αποφευχθεί η τμηματική καταβολή της δόσης

Eurobank: Aναγκαίο να αποφευχθεί η τμηματική καταβολή της δόσης

Η τμηματική καταβολή της δόσης με βάση την πορεία υλοποίησης των εναπομεινάντων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι αναγκαίο να αποφευχθεί, αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές της Eurobank, στο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας.

Στο οικονομικό δελτίο αναφέρεται ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι δανειστές να επιμείνουν σε τμηματική καταβολή μέρους της δόσης (πέρα από τα 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και των κεφαλαίων που απαιτούνται για την αποπληρωμή ομολόγων.

“Όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν είναι αναγκαίο να αποφευχθεί η τμηματική καταβολή της δόσης αφού κάτι τέτοιο δε θα έλυνε το πρόβλημα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. Η καταβολή του συνολικού ποσού των 44,7 δισ. ευρώ (31,3+5,1+8,3) θα αποτελούσε μια σημαντική οδό διαφυγής από το πρόβλημα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα απαιτούσαν οι δανειστές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σίγουρα η πλήρης εφαρμογή του συνόλου των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα ήταν το ελάχιστο προαπαιτούμενο”, αναφέρουν.

“Η ελληνική κυβέρνηση σε αυτό το σημείο είναι αναγκαίο να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της και να δείξει ότι είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει τα ανοικτά θέματα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει σύντομα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας που να μην επικεντρώνεται μόνο στην πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου αλλά να ενεργοποιήσει τα κεφάλαια του ΕΣΠΑ και τους σχετικούς επενδυτικούς νόμους και να επιταχύνει την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων που έχουν διακοπεί λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης και να επιταχύνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, αναφέρουν οι αναλυτές.

Στο προσχέδιο της πρώτης Αξιολόγησης του 2ου Προγράμματος Σταθεροποίησης αναφέρεται ότι η Ελλάδα έχει καθυστερήσει σημαντικά όσον αφορά το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Αποκλίσεις από τους στόχους του προγράμματος στο μέλλον θα πρέπει να εξαλειφθούν με τη λήψη νέων μέτρων, αναφέρεται στην σχετική ανάλυση.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε