Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Eurobank: Καθαρά κέρδη 61 εκατ. ευρώ

Eurobank: Καθαρά κέρδη 61 εκατ. ευρώ

Καθαρά κέρδη 61 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε ο όμιλος της Eurobank

για το α΄ τρίμηνο του έτους. Συμπεριλαμβανομένης και της έκτακτης εισφοράς τα κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 16 εκατ. ευρώ. 

Εν τω μεταξύ στο εξεταζόμενο διάστημα ο όμιλος εμφάνισε επιστροφή στην κερδοφορία για την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη έναντι ζημιών πέρυσι.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ομίλου η αύξηση των εσόδων και ο περιορισμός των λειτουργικών δαπανών οδήγησαν σε ενίσχυση των καθαρών εσόδων προ προβλέψεων κατά 13% σε ετήσια βάση, σε €411 εκατ. το α΄ τρίμηνο του 2010, από €363 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.

Επίσης, σημειώνεται ότι ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης και της επιδείνωσης των δημοσιονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, οι προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων του Ομίλου αυξήθηκαν περαιτέρω και διαμορφώθηκαν σε €336εκ. το α΄ τρίμηνο του 2010, από €325εκ. το Δ΄ τρίμηνο του 2009 και αποτελούν το 2,40% των μέσων χορηγήσεων.

Σε ό,τι αφορά τις χορηγήσεις καταγράφεται μικρή αύξηση των χορηγήσεων παρά τη συγκρατημένη μείωση των καταθέσεων που αντανακλά το δυσχερές μακροοικονομικό περιβάλλον.

Τέλος, επισημαίνεται η διατήρηση της ισχυρής κεφαλαιακής επάρκειας με τους δείκτες βασικών κυρίων κεφαλαίων (Core Tier I) και συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας να διαμορφώνονται σε 9,5% και 12,2% αντίστοιχα.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, το α΄ τρίμηνο του 2010 αποτέλεσε για την ελληνική οικονομία μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Η δημοσιονομική εκτροπή των τελευταίων ετών οδήγησε στην εκτίναξη του ασφαλίστρου κινδύνου δανεισμού του ελληνικού δημοσίου σε πρωτοφανή επίπεδα, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες, οι οποίες επέβαλαν την προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 

Ο μηχανισμός αυτός εξασφαλίζει την πλήρη κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας μεσοπρόθεσμα, γεγονός που προσφέρει τον απαραίτητο χρόνο για την επιτυχή υλοποίηση ενός ευρύτατου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που παρότι είναι επώδυνες, αποτελούν μονόδρομο για την ανασυγκρότηση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
 
Οι αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης χωρών που ενδέχεται να βρεθούν σε συνθήκες κρίσης χρέους καθώς και οι αποφάσεις της ΕΚΤ για την κεφαλαιακή θωράκιση των  χρηματοπιστωτικών οργανισμών, την ενίσχυση της ρευστότητας και τις παρεμβάσεις στη δευτερογενή αγορά ομολόγων ενισχύουν σημαντικά τη συνοχή της ευρωζώνης και θέτουν τις βάσεις για την ομαλοποίηση του κλίματος στις διεθνείς αγορές. Στο νέο διεθνές περιβάλλον, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε ασφαλέστερη θέση και αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία τις προκλήσεις που παρουσιάζονται.

Σχολιάζοντας τα μεγέθη α΄ τριμήνου ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Ν. Νανόπουλος δήλωσε: «Στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώθηκαν το Α΄ τρίμηνο του 2010, ο όμιλος Eurobank EFG παρέμεινε κερδοφόρος – ακόμα και μετά την έκτακτη φορολογία – και κεφαλαιακά ισχυρός, διατηρώντας παράλληλα υψηλό επίπεδο ρευστότητας. 
Ενισχύσαμε περαιτέρω τα καθαρά μας έσοδα προ προβλέψεων, βελτιώσαμε την κερδοφορία μας στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και συνεχίσαμε την πολιτική των συντηρητικών προβλέψεων έναντι επισφαλών απαιτήσεων, θωρακίζοντας περαιτέρω τον ισολογισμό και περιορίζοντας τις επιπτώσεις της δημοσιονομικής κρίσης. Παράλληλα, συνεχίσαμε να στεκόμαστε αρωγοί στους πελάτες μας για να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα τις επιπτώσεις της κρίσης. Με την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος ευρύτατης δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει εκπονήσει η ελληνική κυβέρνηση με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η χώρα θα μπορέσει να ανατάξει την οικονομία της, να επανακτήσει την αξιοπιστία της και να εισέλθει σταδιακά σε τροχιά διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης».

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε