Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Eurogroup: Ακλόνητη η επιθυμία μας να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ

Ο Φίλιππος Σαχινίδης εκπροσωπεί την Ελλάδα στο σημερινό Γιουρογκρουπ αφού μέχρι στιγμής δεν υπάρχει...κυβέρνηση. ΦΩΤΟ REUTERS

Με κύριο μενού τις καταιγιστικές εξελίξεις στην Ελλάδα, συνεδρίασε το Eurogroup.

Αποδέκτης του κλίματος ανησυχίας που επικρατεί στην Ευρώπη για τις εσωτερικές εξελίξεις στην Ελλάδα έγινε ο Φίλιππος Σαχινίδης, που μετείχε στη συνεδρίαση του Eurogroup ως υπουργός Οικονομικών.

Παρά τις προειδοποιήσεις και τις απειλές όλων αυτών των ημερών, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε πως ολόκληρο το Eurogroup είναι στο πλευρό της Ελλάδος και είναι ακλόνητη η επιθυμία τους να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

Η ευρωζώνη έχει “την απαρέγκλιτη βούληση” να διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ, τόνισε με σημερινές δηλώσεις του ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο κ.Γιούνκερ τοποθετήθηκε κατ’ αυτόν τον τρόπο με τη λήξη της συνεδρίασης του σημερινού Eurogroup. “Κανένας αντιπρόσωπος μέλους της ευρωζώνης δεν ζήτησε, σήμερα, την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη”, υπογράμμισε συγχρόνως.

Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ τόνισε ότι έχει υπογραφεί μια σύμβαση στην οποία “υπάρχουν όροι που πρέπει να τηρηθούν”, ξεκαθαρίζοντας ότι αν οι όροι δεν τηρηθούν δεν θα υπάρξει ροή άλλου χρήματος προς τη χώρα μας. Η . Φέκτερ πρόσθεσε πως η Συνθήκη προβλέπει τη δυνατότητα εξόδου μιας χώρας από την ΕΕ και κατ’ επέκταση από την Ευρωζώνης και κάλεσε τους Έλληνες να “συνειδητοποιήσουν ότι η κατάσταση είναι σοβαρή κι ότι η μικροπολιτική εν προκειμένω είναι εντελώς ανάρμοστη”.

“Έχουμε συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση όχι με ένα πολιτικό κόμμα. Ως εκ τούτου, είμαι πεπεισμένος ότι κι η επόμενη κυβέρνηση θα συμμορφωθεί πλήρως, ειδάλλως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την οικονομική βοήθεια” δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν.

“Ποιες είναι οι πιθανότητες σε αυτό το στάδιο να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη; Είναι πρωτίστως επιλογή της Ελλάδας. Εκείνη θα το αποφασίσει στις επόμενες εκλογές εάν γίνουν νέες εκλογές τον Ιούνιο” επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς και πρόσθεσε: “Προσπαθούμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη πρωτίστως για την ίδια, είμαι σίγουρος ότι θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα από κοινωνικής και οικονομικής απόψεως η έξοδος απ’ την Ευρωζώνη αλλά, και διότι υπάρχει κίνδυνος διάχυσης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης”.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης κ. Σαχινίδης θα ενημερώσει τους συνομιλητές του για την κατάσταση στην Ελλάδα και θα καταγράψει τις θέσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες   δεν αναμένεται επίσημη τοποθέτηση για το θέμα της Ελλάδας στο σημερινό συμβούλιο, θα επισημαίνεται ωστόσο η ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων της χώρας.

Επίσης, θεωρείται απίθανο να ληφθεί απόφαση σχετικά με το ομόλογο των 435 εκατομμυρίων ευρώ διότι υπόκειται υπό ξένο δίκαιο και το συμβούλιο θεωρεί ότι εναπόκειται στην Ελλάδα να αποφασίσει εάν στην παρούσα φάση είναι προς το συμφέρον της η πληρωμή του ή μη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τρέμουν την αυριανή δημοπρασία

Απαισιόδοξη η ΕΚΤ για την ανάπτυξη – Έρχεται μείωση επιτοκίων;

Αμετάβλητο στο 1% το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ

Μ. Ντράγκι: Κυριαρχεί αβεβαιότητα για την οικονομία στην ευρωζώνη

Eurostat: Πρώτη η Ελλάδα στην αύξηση ανεργίας στην Ευρωζώνη

Η ευρωζώνη είναι σάπια μέχρι την καρδιά;

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε