Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Eurogroup: Ο Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε ότι θα είναι υποψήφιος πρόεδρος

Eurogroup: Ο Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε ότι θα είναι υποψήφιος πρόεδρος

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα είναι υποψήφιος για να διαδεχτεί τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία του Eurogroup.

“Σχεδιάζω να θέσω επισήμως υποψηφιότητα αύριο”, είπε ο Ντάισελμπλουμ μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Κάτω Βουλής. “Θα το κάνω αυτοπροσώπως αύριο, όταν θα συναντηθώ με τον κ. Γιούνκερ”, πρόσθεσε.

“Σας ζητώ να δείξετε εμπιστοσύνη σε ό,τι αφορά αυτήν την υποψηφιότητα”, συνέχισε, καθώς οι βουλευτές των ρωτούσαν κυρίως για το αν θα καταφέρει να συνδυάσει επιτυχώς τις δύο θέσεις του, αυτήν του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας και του επικεφαλής του Eurogroup.

Ο 46χρονος Ντάισελμπλουμ, που προέρχεται από το Εργατικό Κόμμα, ανέλαβε τη θέση του υπουργού Οικονομικών μόλις πριν από δύο μήνες. Ο Γιούνκερ θα δεχτεί αύριο τον Ντάισελμπλουμ στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου του Γιούρογκρουπ, στις 21 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, κατά την οποία θα επιλεγεί ο διάδοχός του. Αυτή θα είναι η τελευταία σύνοδος στην οποία θα προεδρεύσει ο Γιούνκερ.

Την Δευτέρα ο Ολλανδός υπουργός αναμένεται να παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ομολόγους του το όραμά του για τη μελλοντική οικονομική και δημοσιονομική πολιτική της ευρωζώνης. “Θα είναι ένα νέο όραμα αλλά οι απόψεις μου για το Eurogroup, τη λειτουργία και το πρόγραμμά του. Θα επισημάνω πόσο σημαντικό είναι το Eurogroup. Προφανώς, θα πρέπει να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε μέσα για το χειρισμό της κρίσης αλλά επίσης να αναπτύξουμε και να διευρύνουμε την οικονομική συνεργασία, να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή οικονομία”, τόνισε.

Πολλές ευρωπαϊκές πηγές θεωρούν τον Ντάισελμπλουμ ιδανικό υποψήφιο για τη θέση αυτή γιατί προέρχεται από μια χώρα ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ολλανδία, η πιστοληπτική ικανότητα της οποίας εξακολουθεί να βαθμολογείται με άριστα (ΑΑΑ) από τους οίκους αξιολόγησης. Ταυτόχρονα, είναι και μέλος του Εργατικού Κόμματος, κάτι που μπορεί να αποτελέσει καθησυχαστικό παράγοντα για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, τόσο για το βορρά όσο και για το νότο. Η θητεία του προέδρου του Eurogroup έχει τυπικά διάρκεια 2,5 χρόνια, αν και ο Γιούνκερ διατήρησε τη θέση αυτή επί οκτώ χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γερούν Ντάισελμπλουμ: Αυτός είναι ο νέος επικεφαλής του Eurogroup

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε