Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Εβδομαδαία άνοδος 8,8% στο Χρηματιστήριο

Εβδομαδαία άνοδος 8,8% στο Χρηματιστήριο

Εφυγαν νωρίτερα για Σαββατοκύριακο οι πωλητές στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Με εβδομαδιαία άνοδο 8,8% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο και θα ξεκινήσει στη συνεδρίαση της Δευτέρας από τις 2.082 μονάδες. Η θετική υποδοχή των σκληρών μέτρων από τους ευρωπαίους εταίρους μας που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη συνέβαλαν στην πορεία του Δείκτη αφού έγινε το πρώτο βήμα για τη μείωση των ελλειμμάτων αλλά κυρίως αυτή την ώρα βοηθούν στην ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας της χώρας. 

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι και οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με την Αγγελα Μέρκελ σήμερα αλλά και με τον πρόεδρο Σαρκοζί την Κυριακή θα αλλάξουν ακόμη προς το καλύτερο το κλίμα για την Ελλάδα παρά το γεγονός ότι κανείς δεν τρέφει αυταπάτες και γνωρίζει ότι οι δύο ισχυρές οικονομίες θα προσφέρουν μόνο …πολιτική στήριξη. 

Στη χθεσινή συνεδρίαση, οι πωλητές ουσιαστικά απείχαν, αφού με χαμηλό τζίρο 159 εκατ. ευρώ ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να προσεγγίσει τις 2.100 μονάδες (2.082 μονάδες) και να κλείσει με κέρδη 1,66%. Οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ότι τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης είναι σκληρά και αξιόπιστα έδωσαν το έναυσμα της ανόδου. Ο κ. Γιούνγκερ απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω ανάμειξης του ΔΝΤ, λέγοντας πως τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας είναι θέμα της Ευρωζώνης. 

Πρωταγωνιστής της ήταν ακόμη μια φορά ο τραπεζικός κλάδος που έκλεισε με κέρδη 3,10%. Η Εθνική με άνοδο 4,39%, η Alpha με 3,24%, η Κύπρου με 3,45% και η Πειραιώς με 2,77% έδωσαν τον τόνο και οδήγησαν σε μια ανοδική συνεδρίαση το ΧΑ που για αρκετή ώρα νωρίς το πρωί έψαχνε κατεύθυνση και ο Γενικός Δείκτης δεν παρουσίαζε μεταβολές. 

Οι αγορές που ενεργοποιήθηκαν από ξένα χαρτοφυλάκια και η «αδράνεια» των πωλητών οδήγησαν σε άνοδο 115 μετοχές, 64 μετοχές υποχώρησαν και 128 παρέμειναν αμετάβλητες. Μόνο πέντε μετοχές (Εθνικη, ΟΠΑΠ, Alpha, Κύπρου και Πειραιώς) διενήργησαν το 65% του συνολικού τζίρου της αγοράς.

Για τη συνέχεια οι αναλυτές κρατούν επιφυλακτική τάση, αφού η άνοδος των τελευταίων ημερών δεν έχει πείσει για τις γερές τις βάσεις και θεωρούν ότι μόνο μια δραστική αποκλιμάκωση των spreads και το κλείσιμο short θέσεων στα ομόλογα θα επιτρέψει στο ΧΑ να δοκιμάσει υψηλότερα επίπεδα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε